Crypto

Fed otkriva smjernice za kripto banke koje žele otvoriti ‘master račune’

The Federalne rezerve Upravni odbor (Fed) predstavio je smjernice koje će standardizirati aplikacije za “master račune” institucija “s novim poveljama”, uključujući “banke čuvanja kriptovaluta i njihova trgovačka udruženja”.

Glavni računi rezervne banke omogućavaju institucijama da dobiju direktan pristup platnim sistemima Fed-a. Bez ovog pristupa, firme se moraju udružiti sa partnerskim bankama koje imaju glavne račune. Brojne banke kripto skrbništva sa sjedištem u Sjedinjenim Državama već nekoliko godina zagovaraju direktan pristup glavnoj banci – i čini se da žele ukinuti potrebu za posredničkim partnerstvima s konvencionalnim bankama.

Nove smjernice nisu pravno obavezujuća pravila, ali se čini da pružaju jasan manevarski prostor za kripto igrače koji traže pristup glavnom računu.

Postojala je samo jedna direktna kripto referenca u cijelom dokumentu (gore spomenuta referenca na „banke čuvanja kriptovaluta i njihova trgovačka udruženja“). Ali možda postoji neki razlog za veselje među kripto zajednicom Sjedinjenih Država, s tim da je Fed jasno stavio do znanja da njegov odbor “ne vjeruje da je prikladno kategorički isključiti sve nove povelje iz pristupa računima i uslugama”.

Međutim, malo je vjerovatno da će stjecanje pristupa glavnom računu biti jednostavan proces za kripto firme. Smjernice upućuju rezervnim bankama da “integrišu koliko je to moguće” “procjene institucije od strane državnih i/ili saveznih supervizora” u vlastitu “nezavisnu procjenu” “profila rizika” podnosioca zahtjeva.

Fed je također tvrdio da će se nivoi “dubinske pažnje i kontrole” povećati u slučaju institucija “sa novim poveljama”, koje će “proći opsežniju reviziju” nego trgovačke firme prema novim smjernicama.

Fed je napomenuo da “vlasti još uvijek razvijaju odgovarajuće nadzorne i regulatorne okvire” za ovaj “novi” sektor.

U saopštenju za javnost, Fed je napisao da će smjernice omogućiti rezervnim bankama da “procijene zahtjeve za račune Federalnih rezervi i pristup uslugama plaćanja” kako bi “podržale siguran, inkluzivan i inovativan sistem plaćanja”.

Takođe je tvrdio da je reagovao na činjenicu da je broj “institucija sa novim poveljama” “porastao poslednjih godina”. Napominje da su “mnoge” od ovih institucija “zatražile pristup računima i uslugama plaćanja koje nude banke Federalnih rezervi”.

I čini se da nisu svi sretni kada vide kripto skrbničke banke kojima je odobren pristup glavnom računu. Fed je tvrdio da su tokom perioda konsultacija o svojim predloženim smjernicama „mnogi komentatori“ „ukazali na poslovne modele vezane za ‘fintech’ i druge nove povelje posebne namjene kao povećan rizik za platni sistem i finansijska tržišta.

Bilo je i daljnjih riječi upozorenja od strane guvernera Fed-a Michelle Bowman, koja je izdala vlastitu izjavu o tom pitanju. Bowman je upozorio da, iako će smjernice pružiti “transparentnost i dosljednost”, one su “samo prvi korak u osiguravanju transparentnog procesa” – i nagovijestio je da Fed i rezervne banke neće žuriti da obrađuju prijave iz kripto sektora.

Ona je zaključila:

“Preostalo je da se završi još posla prije nego što se uspostavi proces za potpunu implementaciju smjernica. Postoji rizik da bi ova publikacija mogla postaviti očekivanje da će pregledi sada biti završeni u ubrzanom roku.”

____


– Vladina tijela SAD-a rušila su “lažne i obmanjujuće izjave” Voyagera o osiguranju depozita
– Tornado Cash Zabrana puše vjetrove i podjele i jedinstva kroz kripto zajednicu

– Loše vijesti su dobre vijesti: Bitcoin igra sa 24.000 USD dok trgovci spekulišu o Fed Pivotu i recesiji u SAD
– Rastuća inflacija stavlja centralne banke na težak put

– Ured državnog tužioca New Yorka traži od kripto zviždača da mu dostave dojave
– Kraken pod istragom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *