Crypto

Fed će izdati dugo očekivane smjernice za odobravanje master računa kripto bankama

Odbor Federalnih rezervi Sjedinjenih Država objavio je u ponedjeljak da je finalizirao svoje smjernice za faktore koje rezervne banke moraju uzeti u obzir prilikom razmatranja zahtjeva za račune Federalnih rezervi i usluge plaćanja. Smjernice stvaraju troslojni okvir za reviziju sa nivoom dužne pažnje koji treba pružiti, u zavisnosti od nivoa rizika podnosioca zahtjeva.

Smjernice su prvi put predložene u maju 2021. godine, s dopunskim prijedlogom objavljenim u martu, a konačne smjernice, koje stupaju na snagu nakon objavljivanja u Federalnom registru, “suštinski su slične” njima. Fed je u saopćenju naveo sljedeće:

“Institucije koje se bave novim aktivnostima i za koje vlasti još uvijek razvijaju odgovarajuće nadzorne i regulatorne okvire bi bile podvrgnute opsežnijem pregledu.”

Bez obzira na to, nastavilo se, okvir je rafiniran „kako bi se omogućio uporediviji tretman između nefederalno osiguranih institucija ovlaštenih prema državnom i saveznom zakonu“. Nefederalno osigurane institucije koje su ovlaštene prema saveznom zakonu, ali nemaju holding kompaniju koja je pod nadzorom Federalnih rezervi, bit će predmet najstrože revizije. Finansijskim institucijama je potreban račun Federalnih rezervi za pristup globalnim sistemima plaćanja.

Povezano: Potpredsjednik Fed-a Brainard poziva na bržu regulaciju kriptovaluta, ističe ulogu stabilcoina

Fed-ov spor pristup davanju pristupa kripto bankama računima Federalnih rezervi, koji se često nazivaju “master računima”, dugo je izazivao probleme među kripto bankarima. Wyoming je uveo pravila koja dozvoljavaju „blockchain banke“ u 2019. U junu, Custodia Banka sa sjedištem u Wyomingu za digitalnu imovinu tužila je Vijeće guvernera Federalnih rezervi i Banku federalnih rezervi Kansas Cityja, tvrdeći da je 19 mjeseci čekala da primi glavni nalog je premašio zakonski postavljena ograničenja vremena odgovora.

Zakon o odgovornim finansijskim inovacijama Lummis-Gillibranda stvorio bi zahtjeve za Fed odgovore na zahtjeve za glavni račun.

Guvernerka Banke Federalnih rezervi Michelle Bowman upozorila je u izjavi da su nove smjernice “samo prvi korak u obezbjeđivanju transparentnog procesa. […] Postoji rizik da bi ova publikacija mogla postaviti očekivanje da će pregledi sada biti završeni u ubrzanom roku.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *