Crypto

Evropska centralna banka se kladi na CBDC u odnosu na BTC za prekogranična plaćanja

Nedavna studija koju je sprovela Evropska centralna banka (ECB) o identifikaciji krajnjeg medija za prekogranično plaćanje krunisala je digitalne valute centralne banke (CBDC) kao pobednika u odnosu na konkurente, uključujući bankarstvo, Bitcoin (BTC) i stabilne coine, između ostalih.

Interes ECB za identifikaciju najboljeg rješenja za prekogranično plaćanje proizlazi iz činjenice da služi kao centralna banka 19 zemalja Evropske unije koje su uvele euro. Studija, “Ka Svetom gralu prekograničnih plaćanja“, naziva Bitcoin kao najistaknutiju kripto imovinu bez potpore.

EBC-ovo mišljenje o Bitcoinu kao lošem sistemu prekograničnog plaćanja svodi se na mehanizam poravnanja veoma nestabilne imovine, dodajući da:

“Budući da se poravnanje u Bitcoin mreži događa samo svakih deset minuta, efekti vrednovanja se već materijalizuju u trenutku poravnanja, čineći Bitcoin plaćanja zapravo složenijim.”

Iako je studija istakla inherentne probleme skaliranja i brzine Bitcoina, nije uzela u obzir blagovremene nadogradnje — Taproot i Lightning Network — koje poboljšavaju performanse mreže, zaključujući da „osnovna tehnologija (a posebno njen sloj „dokaz rada“) je inherentno skupo i rasipno.”

S druge strane, ECB je prepoznala CBDC-e kao bolje prikladne za prekogranična plaćanja zbog veće kompatibilnosti sa konverzijama valutne berze (FX). Dve glavne prednosti koje su istaknute u ovom pogledu su očuvanje monetarnog suvereniteta i lakoća trenutnih plaćanja preko posrednika kao što su centralne banke.

Povezano: Guverner centralne banke Australije favorizuje kripto tehnologiju privatnog sektora

U suprotnosti sa oslanjanjem ECB na CBDC, guverner australske centralne banke Phillip Lowe vjerovao je da će privatno rješenje “biti bolje” za kriptovalute sve dok se rizici ublažavaju kroz regulativu.

Ublažavanje rizika vezanih za usvajanje kriptovaluta može se spriječiti snažnim propisima i državnom podrškom, izjavio je Lowe, dodajući:

“Ako će ovi tokeni biti široko korišteni od strane zajednice, morat će biti podržani od strane države ili regulirani baš kao što mi reguliramo bankovne depozite.”

Po Loweovom mišljenju, privatne kompanije su „bolje od centralne banke u inovacijama“ najboljih karakteristika za kriptovalute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *