Crypto

Evo zašto bi spajanje Ethereuma moglo stvoriti veliki problem centralizacije

Ethereum prelazi na održiviju arhitekturu – dugo očekivani Merge. Očekuje se da će projekat, za koji se kaže da je kulminacija skoro trogodišnjeg rada na Ethereum blockchainu, jedan od najvažnijih događaja u historiji kripto industrije.

Iako mnogi vjeruju da bi spajanje Ethereuma trebalo označiti novi početak mreže koju već koriste milijuni, postoji zabrinutost oko prelaska na Proof-of-Stake (PoS) i šta bi to moglo značiti za budućnost blockchaina.

Spajanje kao rješenje za skalabilnost

Spajanje, koje će se održati u četvrtak, 15. septembra, je najznačajniji razvoj koji je pogodio Ethereum blockchain od njegovog početka i jedna od najvećih nadogradnji u historiji kriptovaluta. Očekuje se da će spajanje riješiti nekoliko problema, prije svega problem skalabilnosti.

Skalabilnost je problem za Ethereum blockchain od njegovog početka, s blockchainom dizajniranim da obrađuje samo oko 30 transakcija u sekundi.

Iako je to u početku bilo dovoljno, eksplozivni rast blockchaina u posljednjih nekoliko godina učinio ga je nedovoljnim. Stotine hiljada decentraliziranih aplikacija (dApps) trenutno obrađuju transakcije na Ethereum blockchainu, ali ima znatno slabiji učinak pri trenutnoj propusnosti.

Ovaj problem skalabilnosti privukao je programere na nekoliko ‘Ethereum Killera’ – posebno opcije kao što su Solana (65.000 transakcija u sekundi) i Polkadot (više od 1.000 transakcija u sekundi)

Međutim, spajanje će konačno uključiti sharding, funkciju skalabilnosti koja će podijeliti blockchain u više lanaca. Svaki lanac će djelovati neovisno i samostalno provjeravati transakcije.

Očekuje se da će implementacija dijeljenja povećati propusnost blockchaina na oko 100.000 transakcija u sekundi, što je mnogo bolje za veliki broj transakcija.

Grupe za ulaganje i izazov centralizacije

Iako spajanje ne bi trebalo da ima problema sa skalabilnosti, postoji jedno veliko pitanje koje tek treba da se reši: decentralizacija. Ethereum blockchain je vremenom postao sve više centraliziran, s nekoliko rudarskih pulova koji posjeduju značajnu moć nad mrežom i njenim konsenzusom.

Zbog PoS konsenzus algoritma, Merge bi trebalo da donese promjenu u ovome, ali ovo je samo površinsko rješenje.

Zbog prelaska na PoS, Ethereum blockchain će imati povećan priliv kapitala jer sve više ljudi želi da uloži svoj ETH i zaradi prinose. Nekoliko velikih berzi je već navelo svoju podršku za ulaganje u ETH 2.0. S obzirom da se očekuje da će učestvovati više ljudi, isti problem centralizacije koji je postojao u PoW Ethereumu može se ponovo pojaviti u PoS-u.

Prema izvještaju Decrypt-a, ranije ovog mjeseca bilo je preko 422.000 jedinstvenih mrežnih validatora na Ethereum Beacon Chain-u, a svi su ulagali sredstva u vrijednosti od oko 22,3 milijarde dolara.

Ukupno 33% ovog iznosa drži se u Lido Financeu, likvidnom protokolu za ulaganje koji omogućava ljudima da ulože svoje novčiće bez ispunjavanja minimalnih 32 ETH zahtjeva da postanu mrežni validatori.

Još 15% se drži na Coinbaseu, dok se 8% drži na Krakenu i 7% na Binanceu. Kada ovi protokoli za ulaganje skupe značajnu količinu ETH, mogu imati još više moći na Ethereum mreži.

Čini se da se trenutna evolucija Ethereuma proteže daleko izvan njegove trenutne platforme. S nekoliko razmjena i protokola koji svojim korisnicima omogućavaju da ulože ETH 2.0, sve ove platforme postale su aktivni dionici u dugoročnoj budućnosti blockchaina.

Ključne odluke na ovim platformama mogu imati dugoročan utjecaj na blockchain.

Leave a Reply

Your email address will not be published.