Crypto

Evo zašto bi povećanje stope Fed-a od 0,75% moglo biti bikovsko za Bitcoin i altcoins

S&P 500 i Nasdaq Composite indeks pretrpjeli su najgori sedmični učinak od juna jer su investitori i dalje zabrinuti da će Federalne rezerve morati nastaviti sa svojom agresivnom monetarnom politikom kako bi obuzdale inflaciju, što bi moglo dovesti do recesije u Sjedinjenim Državama.

Bitcoin (BTC) ostaje usko povezan sa S&P 500 i na putu je da padne za više od 9% ove sedmice. Ako se ova korelacija nastavi, to bi moglo donijeti još više bola tržištima kriptovaluta jer je strateg Goldman Sachsa Sharon Bell upozorila da bi agresivno povećanje kamatnih stopa moglo izazvati pad S&P 500 od 26%.

Dnevni pregled podataka kripto tržišta. Izvor: Coin360

Većina očekuje da će Fed povećati stope za 75 baznih poena na sljedećem sastanku od 20. do 21. septembra, ali FedWatch Tool pokazuje vjerovatnoću od 18% za povećanje stope od 100 baznih poena. Ova neizvjesnost mogla bi držati trgovce na ivici, što bi rezultiralo povećanom kratkoročnom volatilnošću.

Ako je povećanje stope Fed-a u skladu s tržišnim očekivanjima, odabrane kriptovalute mogle bi privući kupce. Proučimo grafikone pet kriptovaluta koje su pozitivne u bliskoj budućnosti.

BTC/USDT

Bitcoin se oporavio sa 19.320 dolara 16. septembra i popeo se iznad 20.000 dolara 17. septembra, ali bikovi se bore da održe više nivoe. Ovo sugerira da su medvjedi aktivni na višim nivoima.

BTC/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

20-dnevni eksponencijalni pokretni prosjek (20.432 dolara) se postepeno smanjio, a indeks relativne snage (RSI) je u negativnoj zoni, što sugerira da je sentiment i dalje negativan i da trgovci prodaju blizu nivoa otpora.

Ako cijena nastavi niža i probije ispod 19.320 dolara, par BTC/USDT bi mogao pasti na 18.510 dolara. Od kupaca se očekuje da će energično braniti ovaj nivo.

S druge strane, 50-dnevni jednostavni pokretni prosjek (21.605 USD) je ključni nivo na koji treba paziti. Ako bikovi gurnu cijenu iznad nje, par bi mogao porasti na 25.211 dolara. Probijanje i zatvaranje iznad ovog otpora može ukazivati ​​na početak novog uzlaznog trenda.

BTC/USDT 4-satni grafikon. Izvor: TradingView

4-satni grafikon pokazuje da prodavci pokušavaju da odugovlače oporavak na 20-EMA. To ukazuje da medvjedi nisu raspoloženi da predaju svoju prednost. Ako slabost potraje i cijena padne ispod 19.320 dolara, par bi mogao pasti na 18.510 dolara.

Suprotno tome, ako se cijena podigne sa trenutnog nivoa i probije iznad 20-EMA, oporavak bi se mogao proširiti na 50-SMA. Ovaj nivo može ponovo delovati kao otpor, ali ako se ova prepreka ukloni, sledeća stanica bi mogla biti nivo Fibonačijevog retracementa od 61,8% od 21,470 dolara.

XRP/USDT

Ripple (XRP) je zaglavljen unutar raspona između 0,30 i 0,39 dolara već mnogo dana. Cijena je dostigla otpor raspona i ako bikovi riješe ovu prepreku, to bi moglo signalizirati početak novog uzlaznog trenda.

XRP/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

U rasponu, trgovci obično kupuju blizu podrške i prodaju blizu otpora. Ako se cijena naglo spusti sa trenutnog nivoa i probije ispod pokretnih prosjeka, to će ukazati na to da bi par XRP/USDT mogao produžiti svoju konsolidaciju za još nekoliko dana.

Iako se pokretni prosjeci međusobno ukrštaju, RSI je skočio u pozitivnu teritoriju, što ukazuje da bikovi imaju blagu prednost. Ako kupci pokreću i održavaju cijenu iznad 0,39 dolara, par bi mogao porasti na 0,48 dolara.

XRP/USDT 4-satni grafikon. Izvor: TradingView

Par je naglo ojačao sa 0,32 dolara na 0,39 dolara, što ukazuje na jaku kupovinu bikova. 20-EMA je porasla i RSI je u pozitivnoj zoni, što sugeriše da je put najmanjeg otpora na gore.

Ako cijena nastavi višom i probije se iznad 0,39 dolara, bikovski zamah bi se mogao povećati i par bi mogao porasti na 0,41 dolara. Ovaj nivo može delovati kao otpor, ali ako kupci okrenu nivo od 0,39 dolara u podršku, kretanje naviše bi se moglo nastaviti.

LINK/USDT

Chainlink (LINK) je bio zaglavljen unutar velikog raspona između 5,50 i 9,50 dolara u posljednjih nekoliko sedmica, što ukazuje da kupci pokušavaju formirati dno. Bikovi su gurnuli cijenu iznad pokretnih prosjeka, a RSI je skočio u pozitivnu teritoriju, što ukazuje da bi se pozitivni momentum mogao poboljšati.

LINK/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Postoji manji otpor na 8,30 dolara i ako bikovi gurnu cijenu iznad nje, LINK/USDT par bi se mogao oporaviti do čvrstog otpora na 9,50 dolara. Ovaj nivo će vjerovatno privući agresivnu prodaju od strane medvjeda, ali ako bikovi probiju barijeru, to bi moglo ukazivati ​​na početak novog uzlaznog trenda.

Pokretni proseci su važna podrška na koju treba obratiti pažnju na donjoj strani, jer ako popuste, pritisak prodaje se može povećati. To bi moglo započeti pad na 7 dolara i nakon toga na 6,20 dolara.

LINK/USDT 4-satni grafikon. Izvor: TradingView

Kupci pokušavaju da brane pokretne proseke na 4-satnom grafikonu. To bi moglo da započne oporavak prema otporu iznad glave na 8,20 dolara. Ako cijena poraste iznad ovog otpora, par bi mogao porasti na 9 dolara.

Ako bikovi ne uspiju gurnuti cijenu iznad 8,20 dolara, medvjedi bi mogli zamisliti svoje šanse i pokušati potopiti par ispod pokretnih prosjeka. To bi moglo nagnuti prednost u korist medvjeda. Par bi prvo mogao pasti na 7,50 dolara, a zatim na 7 dolara.

Povezano: Dogecoin je pao za 75% u odnosu na Bitcoin od nastupa Elona Muska u SNL-u

EOS/USDT

Medvjedi su povukli EOS ispod 50-dnevnog SMA (1,44 dolara) 15. septembra, ali nisu mogli da probiju podršku na 1,34 dolara. Ovo sugeriše da bikovi kupuju na padovima i pokušavaju da formiraju najniži nivo blizu 1,34 dolara.

Manji nedostatak je da se bikovi suočavaju sa snažnim otporom na 20-dnevnoj EMA (1,50 dolara). Ovo ukazuje na to da medvjedi nisu odustali i pokušavaju otrgnuti kontrolu. Ova borba između bikova i medvjeda će se vjerovatno riješiti snažnim izbijanjem.

Ako se cijena probije iznad 20-dnevne EMA, bikovski momentum bi se mogao povećati i par EOS/USDT bi mogao porasti na 1,86 dolara. Alternativno, ako se cijena smanji i probije ispod 1,34 dolara, par bi mogao pasti na 1,24 dolara. Probijanje ispod ove podrške moglo bi potopiti par na $1.

EOS/USDT 4-satni grafikon. Izvor: TradingView

Oporavak je oslabio blizu 1,50 dolara, što ukazuje da medvjedi nastavljaju da prodaju na skupovima. Medvjedi će pokušati dodatno učvrstiti svoju prednost tako što će povući cijenu ispod jake podrške od 1,34 dolara, ali to možda neće biti tako lako.

Kupci su branili nivo od 1,34 dolara u tri navrata i ponovo će to pokušati. Ako se cijena odskoči sa 1,34 dolara, bikovi mogu ponovo pokušati da se podignu iznad gornjeg otpora od 1,50 dolara. Ako to uspiju, moguć je rast do $1.70, a kasnije i na $1.86.

XTZ/USDT

Tezos (XTZ) je probio ispod 20-dnevne EMA (1,57 dolara) 13. septembra, ali medvjedi nisu mogli povući cijenu do linije podrške simetričnog trougla. Ovo ukazuje da se kupci gomilaju na padovima i da ne čekaju dublju korekciju da bi napravili unos. Ovo povećava vjerovatnoću oporavka u bliskoj budućnosti.

XTZ/USDT dnevni grafikon. Izvor: TradingView

Ako se cijena probije iznad 20-dnevnog EMA, par XTZ/USDT bi mogao porasti na 50-dnevni SMA (1,66 dolara). Ovaj nivo je djelovao kao snažan otpor u dva prethodna navrata, stoga je važan nivo na koji treba paziti. Ako bikovi savladaju ovu barijeru, par bi mogao pokušati skupiti se do linije otpora trougla.

Prelom iznad trougla će signalizirati potencijalnu promjenu trenda. Par bi tada mogao porasti na 2 dolara, a kasnije na 2,36 dolara.

U međuvremenu, medvedi će verovatno imati druge planove. Oni će pokušati da zaustave oporavak na pokretnim prosjecima. Ako se cijena spusti sa trenutnog nivoa i sklizne ispod zone podrške od 1,50 do 1,40 dolara, najniži nivo u junu na 1,20 dolara može se ponovo posjetiti.

XTZ/USDT 4-satni grafikon. Izvor: TradingView

4-satni grafikon pokazuje da su bikovi branili podršku na 1,50 dolara i gurnuli cijenu iznad linije pada trenda, ali nisu mogli održati više nivoe. Ako medvedi spuste cijenu ispod 1,50 dolara, par bi mogao pasti na 1,40 dolara.

S druge strane, ako se cijena ponovo odbije od podrške od 1,50 dolara, to će sugerirati da niži nivoi i dalje privlače kupce. Bikovi će tada pokušati da potisnu cenu iznad pokretnih proseka i izazovu otpor na 1,62 dolara. Ako ovaj nivo popusti, rast bi mogao dostići $1,70.

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegrapha. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.