Crypto

Evo kako centralizovane berze imaju za cilj da ponovo pridobiju korisnike nakon kolapsa FTX-a

Centralizovane kripto berze igraju ogromnu ulogu u ekosistemu kripto trgovanja. Međutim, kolaps FTX-a pokazao je koliko je teško vjerovati razmjeni sa korisničkim sredstvima. Unatoč tome, platforme za kripto trgovinu i dalje vjeruju da mogu vratiti povjerenje zajednice.

U razgovoru za Cointelegraph, rukovodioci kripto berzi OKX, Gate.io i Bitpanda podijelili su svoje uvide o tome kako se trgovačke platforme mogu oporaviti od efekata FTX debakla.

Prema Dion Guillaumeu, izvršnom direktoru Gate.io, transparentnost u smislu čuvanja imovine korisnika postala je od vitalnog značaja. Guillaume je rekao za Cointelegraph da je to također motiviralo njihovu platformu da otvori svoj izvorni kod svoje metode dokazivanja rezervi koristeći Merkle Tree verifikaciju kako bi bila dostupna drugim liderima u industriji. On je objasnio da:

“Mislim da je u posljednje dvije sedmice postalo sve očiglednije da kripto berze moraju da rade sa više transparentnosti, posebno u pogledu čuvanja imovine korisnika i dokaza o rezervama.”

Osim toga, Guillaume također vjeruje da će se industrija s vremenom uspjeti oporaviti. Ističući druge događaje „crnog labuda“, izvršna vlast je napomenula da je kripto industrija ostala otporna tokom posljednje decenije. „Možda će trebati neko vrijeme da se tržište oporavi, ali će se vjerovatno vratiti jače nego prije“, dodao je.

Eric Demuth, suosnivač i izvršni direktor kripto berze Bitpanda, pozvao je berze da daju prioritet klijentima i budu transparentnije. „Moraju da prestanu da pokušavaju da prodaju san“, rekao je. Demuth je objasnio da:

“Moramo prestati govoriti ljudima da nam vjeruju i dati im pravi razlog za to. Investitori nisu glupi i sada su sumnjičavi prema našoj industriji nego ikad.”

Osim toga, izvršni direktor Bitpande vjeruje da će se prostor na kraju oporaviti od posljedica kolapsa FTX-a. Prema Demuthu, nema brzog rješenja i igrači koji su ostali u prostoru moraju nastaviti raditi ka održivoj uređenoj i odgovornoj budućnosti.

Povezano: CoinMarketCap pokreće proof-of-reserve tracker za razmjenu kriptovaluta

Lennix Lai, izvršni direktor u kripto berzi OKX, također je ponovio stavove o transparentnosti. Prema Laiju, transparentnost je važna u ponovnoj izgradnji povjerenja korisnika. Izvršna vlast je istakla da se mjere moraju poduzeti i na maloprodajnom i na institucionalnom planu.

U maloprodaji, Lai je istakao važnost omogućavanja korisnicima da sami provjere da su sredstva 100% pokrivena rezervama. Što se tiče institucionalne strane, izvršna vlast je istakla da organizacije moraju pronaći načine da klijentima daju veću vidljivost. On je objasnio da:

“Ova funkcija samoprovjere znači da čak i da želimo, ne bismo imali načina da prikupimo korisnička sredstva jer radimo potpuno transparentno.”

Osim toga, izvršni direktor OKX-a je istakao i važnost samopridržavanja. Lai je napomenuo da njihova firma vjeruje u moto “ne vaši ključevi, ne vaša kripta”. Rekao je da platforma za trgovanje podstiče korisnike da sami čuvaju svoju imovinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.