Crypto

Evo ga opet – Bitcoin je ‘hipedovana prevara’, kaže Jamie Dimon iz JPMorgana, ali Blockchain je ‘primjenjiv’

Uprkos tekućim izazovima u tržište kriptovaluta, entuzijasti digitalne imovine uvjereni su da je budućnost za ovaj sektor svijetla. Nedavno je vrijednost Bitcoina pokazala znakove preporod sa primjetnim povećanjem cijene u proteklih nekoliko sedmica, nakon teškog početka 2023.

Ali ne drže svi isti pozitivni izgledi, uključujući generalnog direktora JPMorgan Chasea, Jamieja Dimona. U nedavnom intervjuu Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) za CNBC, dao je oštre javne izjave o svojoj perspektivi Bitcoin i kripto industriju.

“Mislim da je sve to gubljenje vremena, a zašto vi gubite dah na to ne mogu”, rekao je Dimon u intervjuu na marginama WEF-a. Dimon. “Bitcoin je sam po sebi razvikana prevara. To je kamen za kućne ljubimce.”

Ovo nije prvi put da Dimon javno dijeli svoj skepticizam prema kripto industriji. U stvari, on je glasno govorio o svojim stavovima o digitalnoj imovini od 2017. godine, kada je prvi put nazvao Bitcoin “prevarom”.

Nakon propasti nekada druge najveće kripto berze, FTXprošle godine je tvrdio da je cijela kripto industrija “potpuna sporedna predstava”.

Kao odgovor na negativne izjave Jamieja Dimona o Bitcoinu, neki su iznijeli protuargumente njegovim tvrdnjama, uključujući voditelja CNBC-a Joea Kernena, koji je osporio Dimonove tvrdnje tokom intervjua.

Kernen je tvrdio da Bitcoin služi kao “skladište vrijednosti” i da je “nepromjenjiv” i “oskudan”, pozivajući se na protokol kriptovaluta što ograničava broj novčića na 21 milion.

Kao odgovor, Dimon je dobacio: “Kako znaš da će se zaustaviti na 21 milion? Pa, možda će doći do 21 milion i [bitcoin’s mysterious founder] Satoshijeva slika će se pojaviti i nasmejati vam se svima.”

Unatoč ovim suprotnim stavovima, vrijedno je napomenuti da iako Dimon možda ne vjeruje u potencijal kriptovaluta, on prepoznaje vrijednost blockchain tehnologije na kojoj su one izgrađene.

Tokom istog intervjua, on je izjavio da, “Blockchain je sistem tehnološke knjige koji koristimo za premeštanje informacija. Koristili smo ga da radimo preko noći repo, unutardnevni repo, koristili smo ga za kretanje novca, zar ne? Dakle, to je tehnološka knjiga za koju mislimo da će se moći primijeniti.”

Zaista, JPMorgan ulaže u blockchain tehnologiju od 2017. godine, kada je banka učestvovala u kreiranju open-source blockchain inicijative pod nazivom The Enterprise Ethereum Alliance.

Kompanija također koristi vlastitu kriptovalutu, JPM Coin, za izvršavanje ugovora o ponovnoj kupovini unutar dana. Međutim, Dimon je također spomenuo da finansijska industrija raspravlja o korištenju blockchain tehnologija već 12 godina, a po njegovom mišljenju “vrlo malo je urađeno” na planu implementacije.

Mnogi u kripto zajednici su se nakon intervjua oglasili na Twitteru kako bi kritizirali Dimonovo gledište, uključujući popularnu kripto figuru i podcastera Petera McCormacka, koji je napisao u objavi na Twitteru: “Kao što je izvršni direktor JPMorgana Jamie Dimon nazvao #bitcoin ‘hipedovanom prijevarom’, ne dozvoljava Zaboravite da je JPMorgan platio 2,6 milijardi dolara za njihovu ulogu u prevari Madoffa, najvećoj Ponzi šemi u istoriji. Bernie Madoff je mogao oprati milijarde dolara preko PMorgana.”

Drugi su ismijavali Dimonovo nerazumijevanje otvorenog koda, napominjući da je prilično lako uočiti da se nikakvi sumnjivi scenariji ne bi mogli odigrati s Bitcoinom, kao što je stvaranje više od 21 miliona novčića.

“Kako znaš da se završava u 21 m?” – Pa, Džejmi, vidiš da je u kodu. Kod je potpuno transparentan sa otvorenim kodom… i ako želiš da promeniš 21M, trebaće ti konsenzus ili bi se to teško raskrstilo”, odgovorio je jedan korisnik Twittera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *