Crypto

EthereumPoW fork neće “značajno” naštetiti Ethereumu – Vitalik Buterin

Još jedan hard fork neće “značajno” naštetiti Ethereumu (ETH) i “prilično svi” u Ethereum ekosistemu podržavaju spajanje, kada mreža prelazi sa sistema za proveru rada (PoW) na proof-of- ulog (PoS), prema suosnivaču Ethereuma Vitaliku Buterin.

Njegove primjedbe dolaze nakon što su neki rudari kriptovaluta, uključujući istaknutog kineskog rudara Chandlera Guoa, izrazili namjeru da razdvoje Ethereum dok prelazi na PoS, čineći rudare zastarjelim.

“Ne očekujem da će Ethereum zaista biti značajno oštećen zbog još jedne vilice,” rekao je Buterin na webinaru prošlog vikenda, prema Fortuneu.

„Moj utisak od skoro svih sa kojima sam razgovarao u Ethereum ekosistemu je da su u potpunosti podržavali napore dokazivanja uloga i da su se ujedinili oko toga“, rekao je on.

Za sada se očekuje da će dugo očekivana Merge nadogradnja biti završena u septembru. Pristalice Ethereuma su uzbuđene zbog nadogradnje, koja bi trebala poboljšati efikasnost mreže i smanjiti njen utjecaj na okoliš.

Međutim, rudari Ethereuma, čija je zarada u igri nakon nadogradnje s obzirom da bi ona uklonila potrebu rudarima da osiguraju mrežu, naizgled nisu sretni. Kako bi zadržali svoj prihod, oni reklamiraju potencijalni nastavak „ETH PoW“ („Ethereum proof-of-work“) lanac nakon nadogradnje.

Mozak Ethereuma je tvrdio da su oni koji se zalažu za fork uglavnom „nekoliko autsajdera koji u osnovi imaju razmjenu i većina samo želi brzo zaraditi novac“.

“Dakle, ne očekujem da će imati značajno dugoročno usvajanje, samo zato što mislim da je Ethereum Classic [ETC] već ima superiornu zajednicu i superioran proizvod za ljude koji su pro-proof-of-work, napominjući da bi ipak moglo biti “nekoliko splatova” kako se Ethereum mijenja.

Buterin je također citiran kako je rekao da će, ako se PoW fork pokaže kao uspješan, mnoge decentralizirane aplikacije morati “odabrati jedan ili drugi način”, što bi moglo izazvati dosta zabune i problema na tržištu: “Nadam se da šta god da se desi ne dovodi do toga da ljudi izgube novac.”

Iako bi moglo biti različitih pokušaja da se Ethereum blockchain razdvoji, onaj koji je već pronašao određenu vuču zove se EthereumPOW. Predvođen Guom, pokušaj navodno ima podršku nekoliko kineskih kompanija koje proizvode opremu za rudarenje Ethereum-a. (Kako je objavljeno, u julu, Bitmain lansirao svoj novi Oprema za rudarenje Ethereuma, AntMiner E9, uprkos prelasku Ethereuma na PoS.)

U međuvremenu, čak ni ovaj pokušaj tobože nema veliku zajednicu pristalica. Na primjer, gledajući njihovu adresu za donacije, primio je manje od 3.000 USD u ETH za šest dana.

U oba slučaja, neke berze su već nagovestile da će iskoristiti ovu potencijalnu ETH fork da povećaju svoje prihode od trgovanja.

U 09:43 UTC, ETH se trguje po cijeni od 1,774 USD i raste za 5% za dan i sedmicu. Takođe je porasla za 44% za mesec dana. U međuvremenu, ETC, koji je postao popularan s rudarima koji su obećali da će preći na njega nakon spajanja, porastao je za 150% u posljednjih mjesec dana. ETC trguje po cijeni od 39 USD i također je u porastu od 4% u danu i skoro 8% u sedmici.

___

– Justin Sun, Poloniex vraća plan za stvaranje PoW Ethereum hard forka
– Hayes traži “oprost” što je Ethereum nazvao Shitcoinom, udvostručio se na ETH

– Ako se Ethereum podijeli, vodeće berze će ‘vjerovatno’ navesti ETHPoW token – BitMEX
– Vitalik Buterin kaže da spajanje nije ‘pricijenjeno’ kao što investitor obećava da će forkirati Ethereum

– 6 ključnih tačaka u viziji Vitalika Buterina za Ethereum predstavljeno na EthCC-u
– Ethereum Classic ponovo skuplja, nadmašuje Ethereum YTD – Ali šta pokazuje istorija?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *