Crypto

Ethereumovo L2 rješenje ‘Optimizam’ raste 300% za mjesec dana — hoće li se rast cijena OP održati?

Cijena Optimizma (OP) vrtoglavo raste od početka jula zbog njegove blizine Ethereumu.

Značajno je da je cijena OP-a porasla za skoro 300% u više od mjesec dana i dostigla 2,31 USD, što je drugi najviši nivo u istoriji, 4. avgusta. Token je dobio svoje bikovske signale prvenstveno iz euforije oko potencijalnog prelaska Ethereuma na proof-of-stake septembra putem nadogradnje pod nazivom “Spajanje”.

OP/USD četverosatni grafikon cijena. Izvor: TradingView

Zašto “Optimizam”

Da rezimiramo: Optimizam je Ethereum rollup rješenje. Drugim riječima, takozvano Layer-2 rješenje rukuje skupom Ethereumovih provjera transakcija van lanca kako bi se povećala skalabilnost u glavnom lancu.

Optimizam bi mogao imati koristi od spajanja zbog Ethereum-ove “Rollup-Centric Roadmap”, koji pretvara njegov glavni lanac u sloj poravnanja i dostupnosti podataka i stavlja skalabilnost u ruke slojeva-2 rollup-a putem “dankshardinga”.

„Trenutno, uz kombinovanu zbirnu i Ethereum arhitekturu, trenutna propusnost transakcije samo za Ethereum od 15–45 TPS mogla bi se povećati na čak 1.000–4.000 TPS“, primijetila je Ally Zach, istraživačica u Messari, dodajući:

“Uvođenje fragmenata proširilo je kapacitet pohrane podataka za skupne podatke kako bi se povećala propusnost na [the] sjeverno od 100.000 TPS.”

To objašnjava zašto su OP i drugi tokeni sloja 2 pozitivno odgovorili na najavu spajanja 15. jula.

Ethereum layer-2 tokeni i njihove performanse u različitim vremenskim okvirima. Izvor: Messari

Cijena OP-a bi mogla pasti za 30% u avgustu

Uprkos jakim osnovama, tehničke metrike OP-a sugeriraju da bi njegov reli mogao biti iscrpljen u narednim sedmicama.

Na četverosatnom grafikonu, rastuća cijena OP-a se poklapa sa opadajućim indeksom relativne snage (RSI), što ukazuje na “medvjeđe divergenciju”. U međuvremenu, pokušaj proboja iznad nivoa od 2 dolara dva puta se suočio sa snažnim odbijanjem od 29. jula, uključujući pad od 15% nakon što je 4. avgusta dostigao maksimum na lokalnom nivou na 2,31 dolara.

OP/USD 4-satni grafikon cijena. Izvor: TradingView

Stoga bi produžena korekcija mogla da navede OP da testira svoj eksponencijalni pokretni prosek od 50-4H (50-4H EMA; crveni talas) blizu 1,54 dolara kao svoj privremeni donji cilj. Ovaj zakrivljeni nivo je ograničio pokušaj pada OP-a 2. avgusta.

Povezano: Prosječna naknada za plin Ethereuma pala je na 1,57 dolara, najnižu od 2020.

Štaviše, probijanje ispod 50-4H EMA moglo bi gurnuti OP na 1,36 dolara, što je 30% manje od današnje cijene. Zanimljivo je da je nivo od 1,36 dolara takođe služio kao podrška u avgustu i poklapa se sa višemesečnom uzlaznom podrškom linije trenda.

Stavovi i mišljenja izražena ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph.com. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *