Crypto

Ethereumov posljednji test prije spajanja ‘prilično dobar’ unatoč ‘konfuziji’

Goerli testnet spajanje, Ethereum (ETH) treće i posljednje spajanje testne mreže prije nego što blockchain pređe na proof-of-stake (PoS) sa svog trenutnog proof-of-work (PoW) mehanizma, navodno je bilo uspješno.

Spajanje je izvršeno danas oko 1:45 UTC. Spajanje testne mreže dovelo je do spajanja Goerli testne mreže sa Prater testnom mrežom, PoS beacon lancem, i predstavlja završno testiranje pre nego što se stvarno spajanje dogodi.

Spajanje je Ethereumova dugo očekivana nadogradnja kada će se trenutni Ethereum Mainnet spojiti sa PoS sistemom lanca beacona. Dva prethodna spajanja testne mreže, Ropsten i Sepolia, bila su uglavnom uspješna, a čini se da je i Goerli bio uspješan.

„Vjerovatnoća da će se spajanje dogoditi sljedećeg mjeseca je znatno porasla [in my opinion]”, Lucas Nuzzi, šef istraživanja i razvoja u kripto obavještajnoj firmi Coin Metrics, rekao je.

Procjenjuje se da će se konačni prelazak na PoS dogoditi oko 20. septembra.

Međutim, spajanje Goerli testne mreže nije bilo sasvim besprijekorno. Ethereum programer Marius van der Wijden rekao je programeri nisu završili Goerli ranije jer je “došlo do neke zabune na mreži zbog dva različita terminalna bloka i puno neažuriranih čvorova.” Međutim, dodao je da za sada “izgleda prilično dobro”.

Na pitanje o dva terminalna bloka i kako je to moglo utjecati na spajanje ako je to bila mainnet umjesto testne mreže, Wijden je teoretski rekao da se to moglo dogoditi, a oni “imaju kod za rukovanje dva terminalna bloka.” Također je rekao da bi spajanje bilo uspješno da je ovo glavna mreža.

Prema Ethereum fondacijaGoerli spajanje je konačna prilika za korisnike da osiguraju da su njihovi PoS validatori ispravno konfigurisani prije tranzicije na glavnu mrežu.

U 06:15 UTC, ETH se trguje po cijeni od 1,896 USD i raste za 13% u jednom danu i 17% u sedmici. Cijena je također skočila za 73% za mjesec dana, smanjivši godišnji gubitak na manje od 40%.
____

– Dugoročni uticaj spajanja na Ethereum
– EthereumPoW fork neće “značajno” naštetiti Ethereumu – Vitalik Buterin

– Glavne Bitcoin i Crypto kompanije upozoravaju na ‘ekstremni’ rizik u sistemima dokaza o udjelu
– Hayes traži “oprost” što je Ethereum nazvao Shitcoinom, udvostručio se na ETH

– Kompromisi i prednosti prelaska Ethereuma na Proof-of-Stake mrežu
– Vitalik Buterin kaže da spajanje nije ‘pricijenjeno’ kao što investitor obećava da će forkirati Ethereum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *