Crypto

Ethereum u odnosu na Bitcoin: ETH cijena riskira pad od 20% ako se ključni nivo podrške probije

Rast Ether-a (ETH) u odnosu na Bitcoin (BTC) ne samo da pokazuje znake iscrpljenosti, već je i u opasnosti da padne ispod ključnog nivoa tehničke podrške.

ETH pada u odnosu na BTC u drugoj polovini januara

ETH/BTC par je 24. januara pao za skoro 9,25% sa svog lokalnog vrha od 0,0779 BTC koji je uspostavljen 11. januara. Od početka godine, Bitcoin je malo nadmašio Eter u dolarima, porastao je 38% naspram 35%, respektivno. .

ETH/BTC dnevni grafikon cijene svijeća. Izvor: TradingView

Zanimljivo je da je Eterovo povlačenje u odnosu na Bitcoin spustilo svoju cijenu na dno svog raspona EMA trake, kao što je prikazano u nastavku.

ETH/BTC sedmični grafikon cijene svijeća. Izvor: TradingView

EMA indikator trake pokazuje brojne eksponencijalne pokretne proseke povećanja vremenskog okvira na istom grafikonu cena. Spuštanje ispod raspona trake povećava vjerovatnoću da će sredstvo vidjeti produženi potez prema dolje.

Dakle, drugim riječima, probijanje na niže bi povećalo njegovu mogućnost pada za više od 20% u odnosu na trenutne nivoe cijena.

Suprotno tome, izdizanje iznad raspona trake povećava šanse sredstva za širi rast.

Cijena Ethereuma ograničena ključnom opadajućom linijom trenda

Ove nedelje, ETH/BTC je pao na 55-sedmični eksponencijalni pokretni prosek (crveni talas) – donji talas – svog EMA Ribbon indikatora, kao što je prikazano ispod. Kupci su preuzeli kontrolu blizu 55-nedeljne EMA, što je navelo Eter da povrati samo 0,35% u odnosu na Bitcoin na 0,0708 BTC 24. januara.

Povezano: Ova ciljna cijena od 25.000 BTC bi predstavljala bijedu za bitcoine

Ali sada je vjerovatnoća ponovnog testiranja dna EMA trake velika zbog višemjesečnog otpora opadajuće linije trenda (crna linija trenda na donjem grafikonu), gdje su prodavači u posljednje vrijeme bili aktivniji.

ETH/BTC sedmični grafikon cijene fokusiran na opadajuću liniju otpora. Izvor: TradingView

Stoga se ne može isključiti mogućnost da se ETH/BTC probije ispod raspona EMA trake, slično kao što je par učinio u maju 2022. godine nakon kolapsa Terre.

Tada je Eter pao za preko 25% u odnosu na Bitcoin na 0,0490, nivo koji se poklapa sa njegovom 200-nedeljnom EMA (plavi talas).

Stoga, ako dođe do sličnog sloma u narednim sedmicama, par ETH/BTC može testirati 200-nedeljni EMA blizu 0,0550 BTC kao svoj primarni cilj pada, ili otprilike 20% pada cijene u odnosu na trenutne nivoe.

Ovaj članak ne sadrži savjete ili preporuke za ulaganja. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, a čitatelji bi trebali sami istražiti prilikom donošenja odluke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *