Crypto

Ethereum programeri kreiraju ‘shadow fork’ da testiraju uslove za povlačenje Ether-a

Kako se bliži predloženi datum za ažuriranje Ethereum Shanghaia, programeri su kreirali okruženje za testiranje nazvano “shadow fork”, prema tvit niti od 23. januara Go-Ethereum programera Mariusa Van Der Wijdena. Čini se da je nova testna mreža kreirana kako bi se testirali uslovi potrebni za povlačenje Ether (ETH) uloga, koje su trenutno onemogućene, ali treba da budu omogućene u ažuriranju.

Naziv testne mreže je “Withdrawal-Mainnet-Shadow-Fork-1.” Prema dobavljaču Web3 čvorova Alchemy, “shadow fork” je račva glavne mreže koja je namijenjena da se koristi samo u svrhe testiranja.

Van Der Wijden je izjavio da će on i još jedan programer po imenu “Potuz” kreirati zlonamjerne čvorove koji će slati loše blokove i poruke drugim čvorovima na testnetu i pokušati ih uvjeriti da se pridruže lažnoj verziji mreže. Za sada mreža radi nesmetano, ali Van Der Wijden je izjavio da želi da “vidi možemo li Potuz i ja da je razbijemo”. Ovo se očigledno radi da bi se videlo da li nadogradnja može da spreči zlonamerne napade ili da li je potrebno izvršiti dodatne promene pre nego što se implementira na mainnet.

Povezano: Metamask nudi rješenja za tekuće staking iz Lido i Rocket Pool

Lansiranje ove testne mreže dolazi nakon što su programeri izrazili sve veću hitnost da povlačenja uloga u Etheru postanu stvarnost. Oni su 6. januara održali sastanak tokom kojeg su se složili da isključe predloženi EVM Object Format (EOF) iz nadogradnje u Šangaju. EOF je imao za cilj da olakša nadogradnju Ethereuma u budućnosti. Ali zbog njegove složenosti, programeri su odlučili da ga izostave iz Šangaja iz straha da će odgoditi implementaciju povlačenja.

Preko 14,5 miliona ETH (vrijednost preko 23 milijarde dolara u vrijeme pisanja ovog teksta) položeno je u ugovor o ulaganju u Ethereum i trenutno se ne može povući, prema izvještaju Nansena u decembru. U novembru, Ethereum programeri su bili pod oštrim kritikama zbog navodnog pomjeranja stative u pogledu omogućavanja povlačenja.

Nadogradnja u Šangaju trenutno bi trebala biti implementirana u martu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *