Crypto

Ethereum mrežni validatori porasli su na 500.000 kako Shanghai Fever raste – Hoće li Šangaj uticati na cijenu Ethereuma?

Ethereum je dostigao novu prekretnicu u usvajanju i sigurnosti jer broj validatora na njegovoj mreži sada premašuje 500.000, prema podacima iz BeaconScan. O tome da li će ova prekretnica ili predstojeća nadogradnja u Šangaju uticati Cijena Ethereumaovo zavisi od brojnih faktora koje ćemo istražiti u nastavku.

Bez obzira na to, ovo je značajno dostignuće za Ethereum ekosistem i naglašava rastuću pompu i povjerenje u mrežu dok se priprema za nadogradnju u Šangaju, koja će po prvi put omogućiti povlačenje uloženog etera.

Značaj prekretnice 500.000 Validator

Sve veći broj validatora ukazuje na to da je sve više pojedinaca i entiteta spremnih da ulažu u mrežu i igraju ulogu u održavanju njenog integriteta i sigurnosti, što je potencijalno bikovski znak za cijenu Ethereuma nakon nadogradnje u Šangaju.

“Sigurnost Ethereum mreže možemo razmotriti na dvije ose. Jedan je ukupna uložena vrijednost. Drugi je stepen decentralizacije,” rekao je Ben Edgington, programer Ethereuma i vodeći vlasnik proizvoda Ethereuma na ConsenSyskompanija koja radi na Ethereum i Quorum blockchainima.

Iako decentralizaciju validatora može biti teško analizirati, izvještaji pokazuju da ih ima oko 11.400 fizičkih čvorova na 80 zemljama.

“[This] je značajan stepen decentralizacije i mnogo više distribuiran nego što smo imali pod dokazom o radu (prije spajanja)”, rekao je Edgington. “Mnoge od ovih čvorova upravljaju domaći akteri kao što sam ja, podupirući protokol s ogromnim stepenom otpornosti i raznolikosti.”

S obzirom da ukupna vrijednost uložena u mrežu Ethereum dostiže 16 miliona ETH (preko 22 milijarde dolara), postaje sve teže i skupo napadati mrežu, uključujući povlačenje napad od 51%..

Šta su validatori i kako rade?

Validatori su neophodni za održavanje integriteta i sigurnosti Ethereum mreže. Oni su odgovorni za provjeru i obradu transakcija na blockchainu provjeravanjem digitalnih potpisa koji prate svaku transakciju.

Ovo osigurava da su uvjeti navedeni u kodu pametnog ugovora svake transakcije ispunjeni prije nego što se dodaju u blockchain.

Da bi postao validator, fizičko ili pravno lice mora deponovati 32 ETH, što trenutno vrijedi oko 45.000 dolara. Ovaj depozit se koristi za pokretanje namjenskog čvora za ulaganje na proof-of-stake blockchain.

Kada se depozit izvrši, validator zarađuje nagrade za ulaganje od mreže u zamenu za njihove usluge. Međutim, uložena sredstva su zaključana u mreži i ne mogu im se pristupiti sve do nadogradnje u Šangaju, koja se očekuje u martu. Ova nadogradnja će omogućiti povlačenje uloženog etera po prvi put.

Validatori igraju ključnu ulogu u Ethereum ekosistemu, jer su odgovorni za održavanje integriteta i sigurnosti mreže. Oni djeluju kao čuvari vrata, osiguravajući da se u blockchain dodaju samo važeće transakcije i da mreža ostane decentralizirana i sigurna. Zahtjev za visokim depozitom da postane validator također osigurava da samo oni koji su posvećeni mreži i imaju značajan finansijski udio u njenom uspjehu postanu validatori.

Napredak i detalji u Shanghaiu

Ethereum programeri kažu da stabilno napreduju ka svom cilju pokretanja nadogradnje u Šangaju i omogućavanja uložio ETH povlačenja na mreži do marta. Ove sedmice, grupa je pokrenula “devnet 2”, mrežu programera koja je posebno dizajnirana da omogući timovima klijenata da podese proces povlačenja ETH i osiguraju da sve radi kako treba.

Prema pozivu programera ranije ovog mjeseca, pokretanje mreže proteklo je uglavnom glatko, sa manjim, ali očekivanim zastojima.

“Stvari izgledaju odlično. Nisam svjestan bilo kakvih problema koji bi mogli odgoditi Šangaj u ovom trenutku”, rekao je programer jezgre Ethereuma Marius Van Der Wijden.

Nadogradnja u Šangaju je dugo očekivani događaj za Ethereum zajednicu, jer je uvođenje mogućnosti povlačenja sredstava razumljivo prioritet za Ethereum zajednicu i njene programere. Na cijenu Ethereuma trebala bi uticati nadogradnja u Šangaju jer investitori i dioničari stječu više povjerenja u platformu.

Nadogradnja u Šangaju je prvobitno imala za cilj da uključi i niz drugih željno očekivanih ažuriranja, uključujući proto-danksharding, pojednostavljeni proces uzorkovanja podataka koji bi učinio transakcije sloja 2 na Ethereumu znatno jeftinijim i bržim.

Međutim, proto-danksharding je na kraju ukinut iz Šangaja kako bi se osigurala mogućnost povlačenja ETH-a što je prije moguće.

Programeri su takođe doneli tešku odluku da dalje odlažu ažuriranja Ethereum virtuelne mašine (EVM), mehanizma koji je u osnovi Ethereuma koji primenjuje pametne ugovore. Više od dvije godine nije bilo ažuriranja EVM-a, jer je takvo održavanje odgođeno u eri spajanja kako bi se izbjeglo dalje kompliciranje ionako zamršene procedure.

Srećom, ova kašnjenja mogu učiniti datum isporuke za Šangaj u martu vjerovatnijim.

„Želimo da budemo sigurni da sve funkcioniše kako treba pre nego što objavimo nadogradnju u Šangaju, a ova kašnjenja će nam pomoći u tome“, objasnio je Van Der Wijden.

Shanghai Upgrade Bullish za Ethereum Cijena?

Bez obzira da li je nadogradnja u Šangaju bikovski za cijenu Ethereuma u velikoj mjeri zavisi od makroekonomskih faktora i šireg tržišnog ciklusa, u ovom trenutku. I naravno, da li nadogradnja ide glatko.

Prije nadogradnje moglo bi doći do povećanja cijene Ethereuma, dok bi nakon toga trgovci mogli uzeti profit i privremeno sniziti cijenu.

Međutim, ako sve ide kako je planirano i ekosistem Ethereuma nastavi da napreduje i pređe glavnu prekretnicu, u konačnici dugoročni izgledi za glavnu kriptovalutu, uključujući njenu cjenovnu akciju, trebali bi biti pozitivni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *