Crypto

Ethereum Merge na putu jer je Goerli test spajanje uspješno završeno

Nakon Ropstena i Sepolie, Goerli je bio posljednja preostala testna mreža koja je trebala biti podvrgnuta spajanju, i službeno je postao Proof-of-Stake (PoS) blockchain od 1:45 ujutro UTC, 11. avgusta.

Goerli testnet spajanje je danas završeno bez ikakvih većih problema, što sugerira da neće biti kašnjenja u okvirnom datumu spajanja Ethereum koji je određen za 19. septembar.

Brojni ključni programeri i ličnosti u Ethereum ekosistemu su se oglasili na Twitter-u kako bi podijelili svoj entuzijazam u vezi uspješnog spajanja, kao što su jezgro dev Preston Van Loon i zagovornik podcastera/ETH Anthonyja Sassanoa (@sassal0x) koji je svojim 216.400 pratilaca ushićeno rekao da je “sljedeći (konačno) Ethereum mainnet!! Spajanje dolazi.”

Međutim, neki su primijetili da je bilo manjih problema koji su također bili prisutni u prethodna dva spajanja testne mreže.

Ethereum programer Marius van der Wijden primijetio je da je došlo do neke „zabune na mreži jer su dva različita terminalna bloka i puno neažuriranih čvorova“ što je malo usporilo proces, ali je naveo da stvari ionako izgledaju „prilično dobro“.

Dok je vodeći Ethereum dev Tim Beiko također podijelio snimak ekrana čim je Goerli prešao na PoS.

Sada raste povjerenje da će dugo očekivano spajanje Ethereum mainnet-a s Beacon lancem baziranim na PoS-u proći bez problema, s obzirom na to da je Beiko ranije izjavio da će velika nadogradnja proći (ili blizu) predloženog datuma septembra. 19 ako su posljednje staze spajanja prošle uspješno.

U onome što se smatra jednom od najznačajnijih nadogradnji u historiji blockchaina, Merge će značajno smanjiti potrošnju energije Ethereuma, dok će mrežu dovesti korak bliže njenim dugoročnim ciljevima skalabilnosti, sigurnosti i održivosti.

Kada se spajanje završi, sljedeći veliki orijentir bit će višefazna nadogradnja dijeljenja koja će značajno poboljšati “distribuciju zahtjeva za pohranu podataka, omogućavajući zbirni paketi da budu još jeftiniji i čineći čvorove lakšim za rad”, navodi se na web stranici Ethereuma.

Povezano: Optimizam TVL raste za skoro 300% M/M uoči nadogradnje The Merge

Sharding u suštini uključuje širenje Ethereum baze podataka horizontalno preko lanaca šarda, dajući mreži veći kapacitet, a istovremeno skidajući opterećenje sa jezgrene mreže.

Cijena etera (ETH) je bila na meteorijskoj pumpi uoči spajanja, pri čemu je cijena porasla za 72,2% u posljednjih 30 dana i iznosila je 1,890 dolara u vrijeme pisanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *