Crypto

Ethereum medvjedi imaju prednost prema podacima o derivatima, ali koliko dugo?

Cijena etera (ETH) je doživjela pad od 11,9% od 20. novembra do 22. novembra, dostigavši ​​dno na 1.074 dolara – najniži nivo od jula. Trenutno, investitori imaju razloga za zabrinutost nakon što se kompanija za kriptovalute Genesis navodno suočila s poteškoćama u prikupljanju novca, što je izazvalo glasine o nesolventnosti 21. novembra.

Međutim, glasnogovornik Genesisa rekao je za Cointelegraph da nema planova za skori bankrot jer kompanija nastavlja razgovore sa svojim vjerovnicima.

Nemir oko centralizacije decentralizovanih finansija (DeFi) pojavio se nakon što je Uniswap Labs promenio politiku privatnosti 17. novembra, otkrivajući da prikuplja javno dostupne blockchain podatke, informacije o pretraživačima korisnika, podatke o operativnim sistemima i interakcije sa svojim pružaocima usluga.

Dodatno, haker koji stoji iza krađe FTX berze od 447 miliona dolara primećen je kako prebacuje njihova Ether sredstva. Dana 20. novembra, napadač je prebacio 50.000 ETH u poseban novčanik i konvertovao ga u Bitcoin koristeći dva renBTC mosta.

Trgovci se plaše da bi haker mogao potisnuti Eterovu cijenu kako bi profitirao koristeći kratke opklade. Glasinu je pokrenuo @kundunsan 15. novembra, iako se objava na Twitteru nije raskrinkala.

Pogledajmo podatke o derivatima etera da shvatimo da li su pogoršani tržišni uslovi uticali na raspoloženje kripto investitora.

Profesionalni trgovci su u paničnom modu od 10. novembra

Trgovci na malo obično izbjegavaju tromjesečne fjučerse zbog njihove razlike u cijeni u odnosu na spot tržišta, ali oni su preferirani instrumenti profesionalnih trgovaca jer sprječavaju fluktuaciju stope finansiranja koja se često dešava u trajnim fjučers ugovorima.

Godišnja premija za dvomjesečne fjučerse etera. Izvor: Laevitas.ch

Godišnja premija za tromjesečne fjučerse trebala bi se trgovati između +4% i +8% na zdravim tržištima kako bi se pokrili troškovi i povezani rizici. Gornji grafikon pokazuje da su trgovci derivatima bili u medvjedastom trendu od 10. novembra pošto je premija fjučersa na eter bila negativna.

Trenutno postoji nazadovanje u ugovorima i ova situacija je netipična i obično se smatra lošom. Pokazatelj se nije poboljšao nakon što je ETH ojačao 5% 22. novembra, odražavajući nespremnost profesionalnih trgovaca da dodaju duge (bikovske) pozicije s leveridžom.

Trgovci bi takođe trebali analizirati tržišta opcija Ethera kako bi isključili eksternalije specifične za fjučers instrument.

Trgovci opcijama strahuju od dodatnih padova

Delta kos od 25% je znak koji govori kada market mejkeri i arbitražni stolovi prenaplaćuju za zaštitu nagore ili nadole.

Na medvjeđim tržištima, investitori opcija daju veće šanse za pad cijena, uzrokujući porast indikatora skew iznad 10%. S druge strane, bikovska tržišta imaju tendenciju da dovedu indikator iskrivljenosti ispod -10%, što znači da su medvjeđe put opcije diskontirane.

Eter 60-dnevne opcije 25% delta skew: Izvor: Laevitas.ch

Delta skew je iznad praga od 10% od 9. novembra, signalizirajući da su trgovci opcijama manje skloni da ponude zaštitu od pada. Situacija se pogoršala tokom narednih dana jer je indikator delta skew porastao iznad 20%.

60-dnevni delta skew trenutno iznosi 23%, tako da kitovi i kreatori tržišta određuju veće šanse za pad cijena za Eter. Shodno tome, podaci o derivatima pokazuju nisko povjerenje jer se Eter bori da zadrži podršku od 1.100 dolara.

Prema podacima, Eter bikovi još ne bi trebali bacati peškir jer ovi pokazatelji imaju tendenciju da gledaju unazad. Panika koja je uslijedila nakon bankrota FTX-a i kasnijih problema s likvidnošću u Genesisu mogli bi se brzo raspršiti ako razmjene javnih dokaza o rezervama i institucionalnih investitora koji dodaju izloženost bitcoinima tokom pada budu protumačeni kao pozitivni od strane učesnika na tržištu.

Uz to, u ovom trenutku Ether medvedi i dalje imaju prednost prema metrikama ETH derivata.

Stavovi, misli i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorski i ne odražavaju nužno stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.