Crypto

Ethereum je sada možda podložniji cenzuri – analitičar Blockchain-a

Nadogradnja Ethereuma na proof-of-stake (PoS) mogla bi ga učiniti ranjivijim na vladinu intervenciju i cenzuru, smatra glavni istraživač Merkle Science.

Govoreći za Cointelegraph nakon spajanja Ethereuma, Coby Morgan, bivši analitičar FBI-a, i vodeći istražitelj za usklađenost sa kriptovalutama i forenzička firma Merkle Science izrazio je svoje mišljenje o nekim rizicima koje predstavlja prelazak Ethereuma na PoS.

Dok su se pitanja centralizacije naširoko raspravljala prije spajanja, Moran je sugerirao da bi previsoki trošak postajanja validatorom mogao rezultirati konsolidacijom čvorova validatora za veće kripto firme kao što su Binance, Coinbase i Kraken.

Da biste postali potpuni validator za Ethereum mrežu, potrebno je uložiti 32 Ethera (ETH), što u vrijeme pisanja ovog teksta vrijedi oko 47.000 dolara.

Izvještaj prije spajanja s platforme za analizu blokova iz Nansena ranije ovog mjeseca otkrio je da 64% uloženog ETH-a kontrolira samo pet entiteta.

Izvor: Nansen

Morgan je nastavio da kaže da će ove veće institucije biti “podložne hirovima vlada u svetu”, a kada čvorovi validatora identifikuju sankcionisane adrese, mogu im “smanjiti nagradu i onda na kraju izbaciti iz sistema”, pri čemu će kompanije biti sprečene da komuniciraju sa njima.

Ili ćete se povinovati i isisaćete takvu vrstu interakcije […] ili rizikujete da budete kažnjeni, pod nadzorom ili potencijalno sami kažnjeni.

Vitalik Buterin je govorio o ovom riziku u pozivu za programere 18. avgusta, sugerišući da bi jedan od oblika cenzure mogao imati da validatori izaberu da isključe ili filtriraju sankcionisane transakcije.

Vitalik je dalje rekao da sve dok se neki validatori ne pridržavaju sankcija, onda će te transakcije na kraju biti pokupljene u kasnijim blokovima i cenzura će biti samo privremena.

Dana 8. avgusta kripto mikser Tornado Cash postao je prvi pametni ugovor koji je odobrilo tijelo američke vlade.

Povezano: Zastupnik Emmer traži objašnjenje OFAC-ove sankcije Tornado Cash od Sec. Yellen

Kao reakciju, različiti subjekti su se pridržavali sankcija i onemogućili sankcionisanim adresama pristup njihovim proizvodima i uslugama.

Razvoj je imao veliki uticaj na Ethereum zajednicu, a suosnivač EthHuba Anthony Sassano je 16. avgusta tvitovao da će smatrati Ethereum neuspjelim i nastaviti dalje ako dođe do trajne cenzure.

Leave a Reply

Your email address will not be published.