Crypto

Ethereum futures backwardation nagoveštava 30% ‘airdrop rally’ uoči spajanja

Eter (ETH) bikovi vole pozitivan raspon između njegovih spot i ETH fjučers cijena jer takozvani kontango odražava optimizam o višoj stopi u budućnosti. Ali od 1. avgusta, kriva fjučersa Ethereuma je klizila u suprotnom smjeru.

Kvartalni fjučers Ethereuma u nazadovanju

Na dnevnom grafikonu tromjesečni ugovori Ethereum fjučersa, koji bi trebali isteći u decembru 2022., skliznuli su u nazadovanje, stanje suprotno od kontanga, gdje cijena fjučersa postaje niža od spot cijene.

Raspon između Ethereum spota i cijene fjučersa porastao je na -8 dolara 1. avgusta.

ETH230-ETHUSD dnevni grafikon cijena. Izvor: TradingView

S jedne strane, trenutna spot cijena ETH koja je viša od izgleda na kraju godine izgleda kao medvjeđi znak. Međutim, uslovi koji okružuju trenutnu negativnu razliku između spota etera i cene fjučersa sugerišu da bi trgovci zapravo mogli biti bikovski na ETH.

Na primjer, Bitcoin (BTC) je dobio 15% otkako su njegovi fjučersi ušli u nazadovanje krajem juna, prvi put u godini.

ETH bi se mogao oporaviti na nadama za “airdrop”.

Štaviše, potencijalna podjela lanca vjerovatno će biti bikovska uoči spajanja u septembru, prema nekim analitičarima.

Roshun Patel, bivši potpredsjednik institucionalnog pozajmljivanja u Genesis Tradingu, primijetio je da su decembarske fjučerse Ethera prevrnule u nazadovanje zbog Ethereum “fork kvota”, što bi moglo potaknuti trgovce da kupe spot ETH prije spajanja.

U međuvremenu, Patel je nagovijestio da bi trgovci mogli nadoknaditi svoje rizike na gore tako što će zauzeti medvjeđe pozicije na decembarskim fjučers ugovorima.

Izjava je uslijedila nakon istraživanja Galois Capitala o spajanju. U anketi na Twitteru od 28. jula, kripto hedž fond je pitao svoje sljedbenike da li će spajanje na kraju podijeliti lanac Ethereuma na proof-of-work (PoW) ETH1 i proof-of-stake (PoS) ETH2.

Od ispitanika, 33,1% je reklo da će nadogradnja dovesti do hard forka, dok je 53,7% očekivalo glatku tranziciju mreže.

Potencijalna podjela lanca Ethereuma znači da će vlasnici ETH-a imati jednaku količinu tokena na oba lanca. Drugim riječima, ispuštanje iz zraka grantovi ETH drži istu količinu ETH1 tokena, a la Ethereum Classic (ETC) u 2016.

ETH cijene bljeskaju “zlatni krst”

Eter se sada konsoliduje unutar ključnog otpora od 1.650 do 1.750 dolara koji je služio kao podrška tokom sesije od maja do juna 2022.

U međuvremenu, 20-dnevni (zeleni) i 50-dnevni (crveni) eksponencijalni pokretni proseci (EMA) takođe su formirali “zlatni krst”, sugerišući privremene bikovske izglede.

ETH/USD dnevni grafikon cijena. Izvor: TradingView

Proboj koji proizlazi iz bara otpora od 1.650 do 1.750 dolara mogao bi imati ETH oko 2.150 dolara kao sljedeći cilj naviše. Ovaj nivo je bio ključan kao otpor u maju i junu i podrška u januaru. Sada se poklapa sa 200-dnevnom EMA (plavi talas) blizu 2.180 dolara, što je skoro 30% više u odnosu na cenu od 1. avgusta.

Povezano: Ethereum Merge: Kako će PoS tranzicija uticati na ETH ekosistem?

Suprotno tome, povlačenje sa trake otpora moglo bi izložiti ETH prema 20-dnevnom EMA (~15.250 USD) i 50-dnevnom EMA (1.500 USD) talasima.

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph.com. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *