Crypto

Ethereum dostiže 8-mjesečne maksimume u BTC-u dok novac ide ka ‘rizičnijim’ altcoinima

Eter (ETH) vrijedi više u Bitcoinu (BTC) nego u bilo kojem trenutku od početka godine usred obnovljenog apetita za altcoinima.

ETH/BTC 1-dnevni grafikon svijeća (Binance). Izvor: TradingView

Tržišna kapitalizacija altkoina se vraća na 700 milijardi dolara

Podaci iz Cointelegraph Markets Pro i TradingView potvrđuju da je ETH/BTC uklonio ključni otpor da prođe 0,08 BTC 13. avgusta.

Ovaj potez je impresivan za najveći altcoin Ethereum, jer je područje oko 0,075 predstavljalo problematičnu zonu prodaje koja je prethodno držala bikove pod kontrolom od januara.

U vrijeme pisanja ovog teksta, ETH/BTC radi na zadržavanju novoosvojenog nivoa, jer se trgovci pitaju koliko dugo može trajati njegova snaga.

Kao što je Cointelegraph ranije izvijestio, ETH/USD je preko noći prešao 2.000 dolara, što je sama po sebi značajna psihološka granica nevidljiva od maja.

Primjećujući trend nagomilavanja u razvoju altcoina, on-lanac analitička firma Glassnode uočila je želju među investitorima da povećaju izloženost riziku u trenutnoj atmosferi.

“Prema Swissblock-ovom Altcoin Cycle Signal-u, dio snage bitcoina je oslabio dok su investitori ulagali u altcoine u okruženju nižeg rizika,” napisali su suosnivači Yann Allemann i Jan Happel u najnovijem izdanju svog “Uncharted” biltena.

“Otkad je spajanje Ethereuma postalo jasnije, Ethereum je nadmašio bitcoin, povećavajući altcoinove.”

Ukupna tržišna kapitalizacija altcoina također je dostigla najviši nivo od kraja maja ove sedmice, premašivši 700 milijardi dolara, prema podacima TradingViewa i CoinMarketCap-a.

Altcoin tržišna kapitalizacija 1-dnevni grafikon svijeća. Izvor: TradingView

Analiza cijena ETH i dalje favorizira medvjeđe tržište

Okrećući se potencijalnim ciljevima cijena za Ethereum, trgovci su ipak ostali konzervativni nakon mjeseci rasta.

Povezano: Analiza cijena 8/12: BTC, ETH, BNB, XRP, ADA, SOL, DOGE, DOT, MATIC, AVAX

“$ETH do 2200$ sve dok ostanemo iznad 1737$”, popularni račun Crypto Chase sažeto.

“Jednom kada neiskorišćeni vrhovi počnu da se primećuju (i nema preokreta), ostali vrhovi obično dožive istu sudbinu. Još uvek nemam pogled na tačan nivo ili podešavanje za dugu priliku, ali ažuriraću se ako vidim jedan.”

“LTF trend protiv bikovskog: Očekujem proboj ako se zatraži 2.000 dolara –> 2,4 hiljade dolara,” kolega račun Karoush AK nastavio.

“HTF trend neutralnog medvjeđeg trenda: To nije bikovsko tržište, samo manje medvjeđe tržište. Držači vrećica ispod vode blagoslovljeni su mogućnošću da se odrekne otpora od 2 hiljade dolara.”

U svom najnovijem ažuriranju tržišta za pretplatnike Telegram kanala, u međuvremenu, trgovačka firma QCP Capital ponovila je potrebu za opreznim pristupom daljem dobitku na rastućem tržištu altcoina.

Osoblje je pisalo da je od posebnog interesa bilo otvoreno interesovanje (OI) na tržištima derivata, pri čemu je ETH skoro duplo nadmašio BTC aktivnost.

“ETHBTC se probio iznad nivoa od 0,08, a ETH opcija Open Interest (OI) je na vrhuncu svih vremena od 8 milijardi dolara, zasjenjujući BTC opciju OI od 5 milijardi dolara. Ovo je bez presedana”, piše.

“Zabrinutost oko hard forka ostaje s obzirom da se septembarski ETH fjučersi trguju ispod -8% (na godišnjem nivou) u odnosu na spot. Ostvarili smo određeni profit na našoj poziciji dugog spota u odnosu na kratkoročne fjučerse.”

Ethereumov septembarski događaj spajanja, dodaje se, mogao bi se pokazati kao prekretnica za tržišta.

Stavovi i mišljenja izražena ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph.com. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *