Crypto

ETH haker dobio 10 godina zatvora, ali krađa BTC-a ‘možda nije kriminalna’ u Kini

Tokeni kao što su ethereum (ETH) i bitcoin (BTC) nastavljaju da počivaju na neugodnom pravnom tlu u Kini – gdje je ETH haker koji je izvršio napad 2018. nedavno osuđen na 10 i po godina iza rešetaka. Međutim, tužioci u zemlji su objasnili da bi moglo biti teško osuditi kradljivce BTC-a koji su izvršili udar nakon rekonstrukcije 2021. godine.

Prema ogranku Okružnog narodnog suda Guangxin, osoba po imenu Li koristila je program sličan virusu da hakuje ETH novčanik koji je pripadao pojedincu po imenu Miao. Li je zatim ukrao ukupno 383,6722 ETH između marta 2018. i aprila 2018.

Međutim, umjesto da ukrade cijelu zalihu odjednom, Li je napravio ukupno 520 transakcija povlačenja iz novčanika – u svakom slučaju trgujući ETH sredstvima za povezivanje (USDT).

Policija je uspjela povratiti sredstva u vrijednosti od 109.458 USDT iz Lijevih novčanika.

Osim zatvorske kazne, sud je Liju izrekao novčanu kaznu od oko 28.000 dolara.

Kakav je pravni status BTC-a, ETH-a i Alts-a u Kini?

Kina je izvela dva napada na kriptovalute. Prvi se dogodio 2017. godine, kada je u suštini naređeno da se berze zatvore i izađu iz zemlje. Drugi se dogodio u septembru 2021., kada je Peking rekao kripto rudarima da zatvore svoje platforme i naredio bankama da blokiraju transakcije vezane za kriptovalute.

Zanimljivo je da možda Kina nikada nije pokušala zabraniti BTC ili kriminalizirati vlasništvo nad kriptovalutama. Vjeruje se da se tajno rudarenje kriptovaluta nastavlja u mnogim područjima, dok Cryptonews.com je vidio dokaze da se vanberzansko (OTC) kripto trgovanje – posebno u BTC i USDT – i dalje odvija u mnogim područjima.

Restrikcije su stvorile niz novih zakona i smjernica – koje su se pokazale kao glavobolja za kineske sudove. U novom izvještaju čiji su autori članovi kineskog tužilaštva, pravni stručnjaci pokušali su da procijene da li se krađa BTC-a još uvijek može krivično goniti prema kineskim zakonima.

Njihovi nalazi se mogu svesti na sljedeće: U slučajevima koji datiraju prije septembra 2021., smatralo se da BTC ima određena imovinska prava. Kao takva, krađa BTC-a bi mogla biti kažnjiva prema istim vrstama zakona koji se primjenjuju na fizičku (nenovčanu) imovinu. Ali u slučajevima kada su hakeri ili lopovi pobjegli s bitcoinima nakon ovog trenutka, žrtvama će možda biti teže pronaći pravdu.

Kineski zakon sada propisuje da BTC ne predstavlja vlasništvo. Takođe se ne može smatrati valutom. Stoga, zaključili su tužioci, “ne može se utvrditi” da krađa bitkoina “predstavlja zločin” u Kini kako stvari stoje u novembru 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published.