Crypto

ETF-ovi digitalne imovine najbolji su u svijetu fondova

Fondovi kojima se trguje na berzi (ETF) koji prate digitalnu imovinu i kompanije u svemiru postali su ove godine najveći lošiji u svetu fondova, pošto su cene kriptovaluta značajno pale sa svog vrhunca krajem prošle godine.

Prema podacima koje je prikupio Bloomberg, tri najlošija ETF-a bez financijske poluge navedene u SAD-u ove godine su svi fondovi vezani za kriptovalute. Prvo mjesto na listi najgorih ETF-ova držao je Viridi Bitcoin Miners ETF (RIGZ), koji je ove godine pao za 69%.

Fond su pratili Global X Blockchain ETF (BKCH) i VanEck Digital Transformation ETF (DAPP), koji su od početka godine zabilježili gubitak od 68%.

Tokom istog vremenskog perioda, spot cena bitkoina (BTC) je pala za oko 58%.

Osim tri kripto fonda, ETF-ovi iz sektora kao što je okeanska plovidba također su pali nakon snažne 2021. godine, rekao je Bloomberg.

Teški gubici za ETF-ove s kripto tematikom došli su nakon što su Federalne rezerve (Fed) pooštrile monetarnu politiku i povećale kamatne stope u nastojanju da ukroti rastuću inflaciju u SAD-u.

Drugim riječima, situacija je bila suprotna prošlogodišnjoj, kada je Fed ublažio monetarnu politiku i pribjegao masovnom “štampanju novca” kako bi održao ekonomiju na površini tokom blokade Covida.

„Ova područja su očigledno bila glavni korisnici obilnih monetarnih i fiskalnih podsticaja. Sada i fjučersi za rasuti teret i kriptovalute pate od iste bolesti – vrlo agresivni Fed”, komentirao je u članku Nate Geraci, predsjednik financijske savjetodavne firme The ETF Store.

“Zabava za laku zaradu je gotova i obje ove oblasti su sada usred brutalnih povlačenja,” dodao je.

Inflacija veća nego što se očekivalo – još više bola?

Iako su kripto fondovi već zabilježili najoštrije gubitke od svih sektora, još bi moglo biti više problema. Prvi znak toga pojavio se prošlog utorka, kada su američki podaci o inflaciji otkrili da je inflacija u avgustu bila nešto viša od očekivane i iznosila je 8,3%.

Strah među tržišnim igračima sada je da će Fed odgovoriti na inflaciju veću od očekivane podizanjem stope za 100 baznih poena na svom sljedećem sastanku, nešto što Fed nije učinio od 1984.

Prema CME-ovom FedWatch alatu za berzu derivata, vjerovatnoća povećanja od 100 baznih poena sada iznosi 20%, dok postoji šansa od 80% da će Fed povećati za 75 baznih poena.

Leave a Reply

Your email address will not be published.