Crypto

Eter testira 1.200 dolara, ali ima bolje pozicionirane opcije za opcije od 1,13 milijarde dolara, koji istječu 25. novembra

Bez obzira da li se analizira Eterov (ETH) dugoročni ili nedeljni vremenski okvir, malo je nade za bikove. Pored negativnih performansi od 69% od početka godine, opadajući kanal je vršio pritisak na cijenu ETH-a dok je pružao otpor na 1.200 dolara.

Eter/USD 4-satni indeks cijena. Izvor: TradingView

Regulatorna neizvjesnost i dalje opterećuje sektor. Na primjer, Starling, digitalna banka sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, objavila je 22. novembra da više neće dozvoliti klijentima da šalju ili primaju novac od berzi digitalne imovine ili trgovaca. Banka je opisala kriptovalute kao “visoko rizične i u velikoj mjeri korištene u kriminalne svrhe”.

Ostale vijesti koje se tiču ​​ekosistema Ethereum uključivale su platformu za decentralizirane finansije (DeFi) AAVE, koja je 22. novembra pretrpjela napad kratkih prodavača s ciljem profitiranja od nedovoljno kolateraliziranih zajmova.

Zanimljivo je da se sličan exploit dogodio na Mango Markets DeFi aplikaciji u oktobru. Iako nije direktan napad na Ethereum mrežu, napadač je pokazao kritične nedostatke u nekim velikim aplikacijama za decentralizirano kolateralno pozajmljivanje.

Nadalje, zajmodavac kriptovaluta Hodlnaut sa sjedištem u Singapuru navodno se suočava s policijskom istragom zbog navoda o varanju i prijevari. Problemi su počeli 8. avgusta nakon što je kreditna firma navela krizu likvidnosti i suspendovala povlačenja na platformi.

Konačno, 22. novembra, senatorka Sjedinjenih Američkih Država Elizabeth Voren povezala je propast FTX berze sa hipotekarnim kreditima iz 2008. godine i akcijama penija koje su se koristile za pumpe-and-dump šeme. Warren je rekao da bi kolaps FTX-a trebao biti “poziv na uzbunu” regulatorima da provedu zakone u kripto industriji.

Zbog toga će mjesečne opcije Ethera od 1,13 milijardi dolara koje istječu 25. novembra, staviti veliki pritisak na cijene na bikove, iako je ETH ostvario rast od 11% između 22. i 24. novembra.

Većina bikovskih opklada je postavljena iznad 1.400 dolara

Porast Etera prema otporu od 1.650 dolara 5. novembra dao je bikovima signal da očekuju nastavak uzlaznog trenda. Ovo postaje očigledno jer je samo 17% opcija poziva (kupovine) za 25. novembar postavljeno ispod 1.400 dolara. Shodno tome, eter medvjedi su bolje pozicionirani za mjesečni istek nadolazećih opcija od 1,13 milijardi dolara.

Eter opcije agregiraju otvorenu kamatu za 25. novembar. Izvor: CoinGlass

Širi pogled koji koristi omjer call-to-put od 1,44 pokazuje iskrivljenu situaciju sa bikovskim opkladama (pozivima) otvorenim kamatama na 665 miliona dolara u odnosu na 460 miliona dolara put (prodaja) opcija. Ipak, sa Eterom koji se trenutno kreće oko 1.200 dolara, medvjedi imaju dominantnu poziciju.

Na primjer, ako cijena Ethera ostane ispod 1.250 USD u 8:00 UTC 25. novembra, biće dostupne samo 40 miliona USD ovih opcija poziva (kupovine). Ova razlika se dešava zato što nema koristi od prava na kupovinu etera po ceni od 1.250 dolara ili 1.500 dolara ako se trguje ispod tog nivoa nakon isteka.

Medvedi bi mogli da ostvare profit od 215 miliona dolara

Ispod su četiri najvjerovatnija scenarija zasnovana na trenutnim cijenama. Broj opcija dostupnih 25. novembra za call (bik) i put (medvjed) instrumente varira u zavisnosti od cijene isteka. Neravnoteža koja favorizuje svaku stranu predstavlja teoretski profit:

  • Između 1.050 i 1.150 dolara: 800 poziva naspram 20.200 stavljanja. Neto rezultat ide u prilog medvedima za 215 miliona dolara.
  • Između 1.150 i 1.250 dolara: 3.300 poziva naspram 15.100 stavljanja. Neto rezultat favorizuje medvjeđe opklade za 140 miliona dolara.
  • Između 1.250 i 1.300 dolara: 4.700 poziva naspram 13.200 puta. Neto rezultat favorizuje medvjede za 100 miliona dolara.
  • Između 1.300 i 1.400 dolara: 8.700 poziva naspram 8.900 stavljanja. Neto rezultat je uravnotežen između bikova i medvjeda.

Ova gruba procjena uzima u obzir call opcije koje se koriste u bikovskim opkladama i put opcije isključivo u trgovinama od neutralnog do medvjeđeg. Čak i tako, ovo preveliko pojednostavljivanje zanemaruje složenije strategije ulaganja.

Neaktivni Bitcoin novčanik star 7 godina mogao bi zakomplikovati stvari eterskim bikovima

Eter bikovi moraju 25. novembra pogurati cijenu iznad 1.300 dolara kako bi uravnotežili vagu i izbjegli potencijalni gubitak od 215 miliona dolara. Međutim, izgleda da eter bikovi nisu imali sreće jer je Bitcoin novčanik vezan za hakiranje Mt. Goxa iz 2014. pomjerio 10.000 BTC 23. novembra.

Ki Young Ju, suosnivač analitičke firme blockchain Cryptoquant, potvrdio je nalaze, napominjući da je 0,6% sredstava poslano na berze i može predstavljati likvidnost na strani prodaje.

Ako medvedi dominiraju novembarskim istekom mesečnih opcija ETH, to će verovatno dodati vatrenu moć za dalje opklade na pad. Stoga, u ovom trenutku, nema naznaka da bikovi mogu okrenuti situaciju i izbjeći pritisak dvonedjeljnog silaznog trougla.

Stavovi, misli i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorski i ne odražavaju nužno stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.