Crypto

Eter stvara istoriju jer ključna metrika u ETH opcijama premašuje Bitcoin za 32%

Eter (ETH) je preuzeo Bitcoin (BTC) na tržištu opcija po prvi put u istoriji pošto je otvoreni interes (OI) Deribit Ether opcija, sa vrednošću od 5,6 milijardi dolara, premašio OI Bitcoin opcija u vrednosti od 4,6 milijardi dolara za 32%.

OI se izračunava sabiranjem svih ugovora iz otvorenih poslova i oduzimanjem ugovora kada se trgovina zatvori. Koristi se kao indikator za određivanje raspoloženja tržišta i snage iza trendova cijena. Deribit je najveća svjetska berza BTC i ETH opcija, koja čini više od 90% globalnog obima trgovine.

Podaci sa berze Deribit naglašavaju da su ETH opcije uglavnom call opcije, sa odnosom put/call od 0,26. Omjer ETH Put/Call je pao na novi godišnji minimum kako se približava datum spajanja.

Ethereum Open Interest put/Call omjer Izvor: The Block

Prema prodajnoj opciji, kupci imaju pravo, ali ne i obavezu da prodaju osnovno sredstvo po unaprijed određenoj cijeni na ili prije određenog datuma. Sveukupno gledano, put kupci su implicitno medvjedasti, dok je trgovac call opcijama bikovski.

Koeficijent put/kol veći od 0,7 ili veći od jedan ukazuje na medvjedast tržišni sentiment, dok vrijednost put/call omjera niža od 0,7 i pad blizu 0,5 ukazuje na novi bikovski trend.

Povezano: Ethereum Merge: Kako će PoS tranzicija uticati na ETH ekosistem?

Nedavni porast ETH OI na tržištu opcija sa osnovnim bikovskim raspoloženjem među trgovcima pripisuje se predstojećem spajanju planiranom za treću sedmicu septembra.

Dok ETH nastavlja da bilježi rastuću dominaciju na tržištu opcija, tromjesečni ugovori ETH fjučersa, koji bi trebali isteći u decembru 2022., skliznuli su u nazadovanje, pri čemu cijena fjučersa postaje niža od spot cijene. Eterova spot i cijena fjučersa porasla je na -8 dolara u ponedjeljak. Iako ovo može izgledati kao medvjedast izgled, BTC je porastao 15% nakon nazadovanja cijene u junu.

Osim rastućeg bikovskog iščekivanja nadolazeće tranzicije proof-of-stake (PoS), analitičari su također ukazali na mogući airdrop scenario u slučaju lanca rascjepa. Istraživanje Galois Capitala otkrilo je da 33,1% ispitanika vjeruje da bi nadogradnja dovela do hard forka, dok je 53,7% očekivalo glatku tranziciju mreže.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *