Crypto

ePayments se zatvara jer se propisi FCA protiv pranja novca pooštravaju

Provajder elektronskih plaćanja ePayments zabija posljednji ekser u lijes svog poslovanja. ePayments je u utorak izdao obavještenja klijentima putem e-pošte u kojima se navodi da službeno zatvara svoje poslovanje u svjetlu lokalnih propisa.

Provajder finansijskih usluga bio je jedan od najvećih provajdera elektronskih plaćanja u Ujedinjenom Kraljevstvu. Međutim, prije skoro tri godine, britanska Uprava za finansijsko ponašanje (FCA) naredila je da prekine s radom zbog navodnih slabosti u njenoj „kontroli finansijskog kriminala“.

U vrijeme početne suspenzije, procijenjeno je da ePayments držao 149 miliona dolara, ili 127,5 miliona britanskih funti, u sredstvima klijenata, koja su bila privremeno nedostupna.

Nakon godina napora na restrukturiranju, kompanija pripisuje konačno zatvaranje “ekstremno izazovnim i globalnim ekonomskim uslovima bez presedana”, godinama zaustavljenih operacija i nemogućnosti da na zadovoljavajući način ispuni zahtjeve FCA.

Kaže da su sredstva sigurna i ohrabruje bivše klijente da povuku sredstva u e-novčanicima i čekaju informacije o povratu novca. Korisnici na Twitteru odgovorili su na ažuriranje s mješavinom olakšanja i frustracije, a jedan korisnik je rekao da ima sredstva zaglavljena u ePayments-u od 2020. godine:

Dok drugi tweeted kompaniji da su njegova sredstva i dalje nedostupna.

Ovaj razvoj događaja dolazi kada su finansijski regulatori u Velikoj Britaniji stezali uzde industrije. FCA je u prošloj godini zaposlila skoro 500 novih radnika u skladu sa svojom novom trogodišnjom strategijom.

Jedna od popunjenih pozicija uključivala je novoformiranog direktora za plaćanja i digitalnu imovinu koji će nadgledati pitanja poput e-novca, plaćanja i tržišta kripto imovine. To mjesto je popunio bivši direktor Nacionalne komande za privredni kriminal.

Povezano: FCA ističe ograničenu ulogu jer neregistrovana preduzeća nastavljaju da rade

Iako neki regulatori u zemlji vjeruju da Velika Britanija ne može priuštiti slanje mješovitih signala o svom stavu o digitalnoj imovini i uslugama plaćanja, čini se da je to još uvijek slučaj.

Novoimenovani ministar finansija, Kwasi Kwarteng, nije se pozabavio pitanjem kripto regulacija i reklamnih nadzornih organa koji su nedavno razbili sadržaj oglasa koji se odnosi na kriptovalute na Instagramu.

S druge strane, ekonomski sekretar je 7. septembra dao izjavu u kojoj je rekao da želi od Velike Britanije napraviti kripto središte i vrhunski izbor za inovatore pod novim premijerom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.