Crypto

ePayments izgubio bitku s britanskim regulatorom, japanska policija će moći zaplijeniti kripto + još vijesti

Dobijte svoj dnevni sažetak vijesti o kriptoaktivi i blockchain-u – istražujući priče koje lete ispod radara današnjih vijesti o kriptovaluti.

Poslovne vijesti

  • Britanska kripto i peer-to-peer firma za digitalno plaćanje ePayments je najavila da će zatvoriti radnju samo osam mjeseci nakon što je tvrdila da je spremna za “ponovno otvaranje za posao”. Krajem decembra prošle godine kompanija je napisala da ne može “sačekajte da počnete usluživati” svoje klijente ponovo nakon aogromna ulaganja naših dioničara.” Kompanija je zaključana u borbi sa britanskim finansijskim regulatorima Uprava za finansijsko ponašanje (FCA) u posljednje tri godine. FCA je tvrdila da nedostaje „kontrola finansijskog kriminala“ kod ePaymentsa. U službenom priopćenju, ePayments je objavio da “više ne može održavati poslovanje kako bi se vratio na ono što FCA zahtijeva i stanje ‘business as usual'”. Neki su na društvenim mrežama tvrdili da još uvijek imaju zaključana sredstva na platformi firme.

Novosti o propisima

  • Regulator slobodne ekonomske zone u Abu Dabiju (ADGM) u Ujedinjenim Arapskim Emiratima – the Regulatorno tijelo za finansijske usluge – izneo je svoju regulatornu politiku za kriptovalute koji planiraju da pokrenu usluge vezane za kriptovalute u zoni. Regulatorno tijelo je objavilo set „Vodećih principa“ koji naglašavaju opredijeljenost ADGM-a da se pridržava globalnih protokola protiv pranja novca i finansiranja terorizma. To tijelo je također napomenulo da će osigurati da se firme u zoni pridržavaju međunarodnih sankcija.

CBDCs vijesti

  • The Linux Foundation-osnovana Hyperledger Foundation – kolektiv razvojnih inicijativa blockchain – kaže da su centralne banke Francuske i Nigerije postale njegove najnovije članice. U zvaničnom saopštenju, fondacija je tvrdila da je Banque de France i Centralna banka Nigerije pridružio se njegovom krilu. Francuska centralna banka je ranije radila i sa Hyperledger i IBM (glavni podržavalac Hyperledgera) na vlastitim probama za veleprodajnu digitalnu valutu centralne banke (CBDC).

Vijesti o provođenju zakona

  • Japanska policija će dobiti nova ovlaštenja da zaplijeni kriptoaktivu – nakon donošenja politike Zakonodavno vijeće zeleno svjetlo prijedlozi iz Ministarstvo pravde. Ministar pravde, Yasuhiro Harashi, želi revidirati postojeći Zakon o kažnjavanju organiziranog kriminala kako bi se omogućilo službenicima i izvršiteljima da konfiskuju kriptoaktivu “pribavljenu kriminalom”, izvijestio je Nikkei. Službenici će također imati moć da zaplijene sredstva za koja misle da su korištena u pranju novca, pod uslovom da parlament zemlje pečati prijedloge kasnije ove godine.
  • Tajvanska policija saopćila je da je uhapsila unosnu grupu za kriptovalute, objavio je Epoch Times. Policajci su tvrdili da je kolovođa bio 27-godišnjak, koji je sada određen u pritvor – i naveli da su uhapsili ukupno 14. Banda je, tvrdi policija, koristila aplikacije za ćaskanje kao što je Line, gdje su tvrdili da su “učitelji ulaganja” koji bi ulagali sredstva svojih klijenata u kriptovalute uz malu naknadu. Međutim, čini se da su “usmjerili” svoje “klijente” na lažne berze sa kojih oni nisu mogli povući sredstva. Od osumnjičenih su oduzete kese sa narkoticima, svežnjevi gotovine i “šest uvezenih luksuznih automobila”.

Vijesti o usvajanju

  • The Univerzitetski centar Augusto Motta (UNISUAM), koledž sa sjedištem u brazilskom Rio de Janeiru, pokrenut će postdiplomski kripto kurs – sa modulima u blockchainu, Web3 i metaverzumu, izvijestio je Diario do Rio. Šestomesečni kurs je zvanično priznat od strane Ministarstvo obrazovanja a UNISUAM je citiran kako tvrdi da će „praktični“ kurs pomoći profesionalcima da se pripreme za karijeru u kripto i blockchain sektorima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.