Crypto

Elon Musk: Američka ‘prošla vrhunska inflacija’ nakon što je Tesla prodao 90% bitkoina

Bitcoin (BTC) je u nedostatku u Tesli, iako njen izvršni direktor predviđa da je inflacija u Sjedinjenim Državama već dostigla vrhunac.

Govoreći na Teslinoj godišnjoj skupštini dioničara 5. avgusta 2022., Elon Musk je predvidio da će predstojeća recesija Sjedinjenih Država biti samo “blaga do umjerena”.

Musk o troškovima: “Trend opada”

Nakon što je nedavno prodao skoro sve svoje 1,5 milijardi dolara BTC imovine, Tesla vidi pojavu upravo takvog ekonomskog pejzaža u kojem rizična imovina napreduje.

Tokom sesije pitanja i odgovora na godišnjem sastanku, Musk je otkrio da šestomjesečne cijene za Tesline dijelove već postaju jeftinije, a ne skuplje.

Roba je, rekao je, u opadanju, dajući nagoveštaj da je inflacija već dostigla najviši nivo.

„Mi nekako imamo uvid u to kuda se cene kreću tokom vremena i zanimljiva stvar koju sada vidimo je da većina naših proizvoda, većina stvari koje idu u Teslu — ne sve, više od polovine — cene imaju trend pada za šest mjeseci”, rekao je on.

“Ovo bi se, očigledno, moglo promijeniti, ali trend je opadajući, što sugerira da smo prošli vrhunac inflacije.”

Oporavak od perioda inflacije sa robom koja ide nizbrdo pruža plodno tlo za oporavak rizične imovine, uključujući kriptovalute. Teoretski, ovo dolazi kao rezultat niže inflacije, što znači manje zatezanja od strane Federalnih rezervi, pružajući povoljne uslove za ulaganja pod rizikom.

Ako se snaga vrati na tržišta i kripto nadmašuje, trend će biti ironičan za Teslu, koja se prošlog mjeseca odrekla praktično cjelokupne izloženosti BTC-u – uz profit od samo 64 miliona dolara.

U to vrijeme Musk je dodao da bi se BTC mogao vratiti u bilans firme kasnije i da odluka nije bila komentar na Bitcoin per se.

Godišnji sastanak je, u međuvremenu, dao dodatna optimistična predviđanja o makroekonomiji, uključujući potencijalnu recesiju SAD koja je „relativno blaga“ i koja će trajati otprilike osamnaest mjeseci. Inflacija će, dodao je Musk, “brzo pasti”.

Trka veća u drugoj polovini 2022

Ironija Muskovih komentara je bila nije izgubljeno na kripto komentatore, a drugi glasovi se već klade na oporavak dionica koje će ostati ovdje.

Povezano: Cijena Bitcoina: ‘očekivana’ volatilnost tokom vikenda sa nivoom od 22.000 dolara koji će se zadržati

Među njima je i Fundstrat Global Advisors, koji je ove sedmice primijetio da su tržišta povijesno pronašla dno pola godine prije nego što je Fed prestao da se zateže putem povećanja ključnih kamatnih stopa.

Druga polovina 2022. godine, kako je firma tako predvidjela, mogla bi dovesti S&P 500 do 4.800 bodova – blagodat za kripto tržišta koja je još uvijek u velikoj mjeri povezana s kretanjem dionica općenito.

Kako je Cointelegraph objavio, dalji uvid u potencijalni povratak Bitcoina došao je od najvećeg svjetskog menadžera imovine ove sedmice. BlackRock, sa imovinom od preko 9 biliona dolara, udružio se sa američkom berzom Coinbase kako bi klijentima pružio kripto izloženost.

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph.com. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *