Crypto

dYdX potvrđuje blokiranje (i deblokiranje) nekih naloga povezanih sa Tornado Cash

Platforma za trgovinu derivatima kriptovaluta dYdX saopštila je da je blokirala račune nekih korisnika sa sredstvima povezanim sa Tornado Cash-om, uključujući greškom suspendovanje nekih koji nikada nisu direktno bili u kontaktu sa kontroverznim mikserom.

U postu na blogu od srijede, dYdX je rekao da je „ukinuo zabranu određenih računa“ koje je platforma derivata blokirala kao odgovor na to da je Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva financija Sjedinjenih Država dodao Tornado Cash na svoju listu posebno određenih državljana ili SDN. Prema dYdX-u, njegov dobavljač usklađenosti je označio mnoge račune za koje se vjeruje da su povezani sa Tornado Cash-om, koje je platforma naknadno blokirala – uprkos činjenici da neki nikada nisu imali posla sa kripto mikserom. Platforma je saopštila da je koristila dobavljače usklađenosti za skeniranje i označavanje naloga koji su potencijalno povezani sa nezakonitim aktivnostima, uključujući sankcione liste za mnoge zemlje.

„Ovaj iznenadni priliv zastavica uticao je na mnoge vlasnike računa koji nikada nisu direktno bili u kontaktu sa Tornado Cashom, a često takvi korisnici ne shvaćaju porijeklo sredstava koja su im prebačena tokom raznih transakcija prije interakcije s našom platformom, ali ipak moramo zadržati određena ograničenja. “, rekao je dYdX.

Prema dYdX-u, zabrana korisnika nije značila zapljenu sredstava za koja su rekli da će uvijek biti dostupna za povlačenje. Međutim, platforma može postaviti račune u “samo zatvarajući način”.

Mnoge platforme za trgovanje kriptovalutama blokirale su pristup Tornado Cash-u nakon što je Ministarstvo finansija SAD-a 8. avgusta dodalo kontroverzni mikser na svoju listu sankcija. Kao SDN, „osobama iz SAD je generalno zabranjeno da se bave njima“, a kompanije i pojedinci na listi imaju svoje blokirana sredstva — ovo bi uključivalo 44 USD Coin (USDC) i Ether (ETH) adrese povezane s Tornado Cash.

Nakon objave sankcija, izdavač stabilnih coina Circle zamrznuo je više od 75.000 USDC sredstava na adresama koje su naveli zvaničnici Trezora. Međutim, radnje protiv pojedinaca povezanih s kripto mikserom protežu se i dalje od centraliziranih burzi sa sjedištem u Sjedinjenim Državama. Suosnivač Tornado Cash-a Roman Semenov izvijestio je da je razvojna platforma GitHub suspendovala njegov nalog. U utorak, Web3 razvojna platforma Alchemy i Infura.io praćena je blokiranjem zahtjeva udaljenih procedura poziva mikseru.

Povezano: Cijena TORN-a potonula 45% nakon sankcija američkog Trezora Tornado Cash — Odskok naprijed?

Neki kritičari odluke Ministarstva finansija da doda Tornado Cash na svoju listu SDN-ova rekli su da je kripto mikser „neutralno sredstvo“ koje može koristiti bilo ko, a ne platforma koja ima za cilj da ga koristi u nezakonite svrhe. U izjavi od utorka, Lia Holland iz grupe za tehnološko zagovaranje Fight for the Future nazvala je postupke Trezora “nespretnim” korištenjem sankcija protiv loših aktera poput sjevernokorejske hakerske grupe Lazarus koja je također uticala na korisnike “legitimnim razlozima da traže anonimnost u finansijskim transakcijama”.

“Tornado.cash je šifra, a umjesto da identifikuje one koji su pomagali i podržavali kriminalce, Trezor je jednostavno sankcionirao taj kod”, rekao je Holland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *