Crypto

Dva ETF-a povezana s kriptovalutom bila su najlošija u Australiji za 2022

Fondovi kojima se trguje na berzi (ETF) zauzeli su dva prva mjesta među ETF-ovima s najlošijim učinkom u Australiji za ovu godinu, a ista priča se odigrala i u Sjedinjenim Državama.

BetaShares Crypto Innovators ETF (CRYP) i Cosmos Global Digital Miners Access ETF (DIGA) omogućili su investitorima manji prinos od skoro 82% i 72% od početka godine do 30. decembra.

BetaShares je lansirao svoj ETF na Australijskoj berzi hartija od vrednosti (ASX) u oktobru 2021. samo nekoliko nedelja pre nego što je većina kriptovaluta dostigla vrhunske vrednosti svih vremena koje tek treba da povrate.

CRYP je pao nešto više od 81,8% od početka godine u vrijeme pisanja. Slika: Google finansije

CRYP pruža izloženost javno kotiranim blockchain i kripto kompanijama kao što su burza Coinbase i rudarska kompanija Riot Blockchain, između ostalih. Najveći trenutni holding sa 12,3% svog portfelja je investiciona kompanija Mikea Novogratza Galaxy Digital.

Cosmosov DIGA ETF pratio je učinak portfelja kompanija fokusiranih na rudarenje Bitcoin (BTC) ili drugih kriptovaluta putem Globalnog indeksa digitalnih rudara.

DIGA je na sličan način bila uvrštena u loše vrijeme u oktobru 2021. na berzi Cboe Australia.

Samo godinu dana kasnije, Cosmos je zatražio da se ETF, zajedno s još dva koja prate BTC i Ether (ETH), ukloni sa Cboe-a u oktobru 2022. jer je zbog pada interesa za kriptovalute vrijednost neto imovine fondova pala ispod milion dolara.

ETF-ovi sa sjedištem u SAD-u vidjeli su sličan obrazac jer su četiri najlošija ETF-a povezana s kriptovalutom prema podacima ETF.com. Ovo, međutim, isključuje inverzna sredstva i sredstva sa leveridžom.

Najlošiji je bio Viridi Bitcoin Miners ETF (RIGZ) sa ciljem da pruži izloženost javno navedenim kripto rudarima kao što su Riot i CleanSpark. Investitorima je omogućio negativan prinos od 87% od početka godine.

RIGZ je pao za nešto više od 87% za godinu dana. Slika: Google finansije

VanEck Digital Transformation ETF (DAPP), Bitwise Crypto Industry Innovators ETF (BITQ) i First Trust SkyBridge Crypto Industry and Digital Economy ETF (CRPT) su pratili blisko iza, svi su pratili kripto industriju kroz udjele u kripto firmama kao što je Jack Dorsey’s Block Inc. Coinbase, Riot, Galaxy i drugi.

DAPP i BITQ dali su investitorima negativan prinos od skoro 86% i 84,5% od početka godine, dok je CRPT pao za skoro 81,5% u istom periodu.

Povezano: Šta očekivati ​​od kriptovaluta godinu dana nakon FTX-a

Međutim, gubici ove godine nisu ograničeni samo na kripto industriju. Tokom protekle godine, američke obveznice, dionice, pa čak i nekretnine, zabilježile su godinu s najlošijim učinkom u desetljećima, a u nekim slučajevima i stoljećima.

Tradicionalni portfelj koji se sastoji od 60/40 mješavine dionica i obveznica doživio je najgore rezultate od sredine Velike depresije 1932.

Dionice MAMAA, zajednički naziv za Big Tech igrače Meta, Apple, Microsoft, Amazon i Alphabet (Google), doživjele su pad cijena dionica do 70% tokom godine. U međuvremenu, tržišna kapitalizacija kriptovaluta pala je oko 64,5% tokom godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *