Crypto

Državni tužilac New Yorka poziva Kongres da zabrani penziona ulaganja u kripto imovinu

Državna tužiteljica New Yorka Letitia Games pozvala je zakonodavce da zabrane korištenje kripto imovine kao opcije ulaganja za penzione račune.

U pismu od 22. novembra poslanom članovima Kongresa, James je tvrdio da američki zakonodavci moraju zaštititi penzione fondove radnika od visokorizične kripto imovine, posebno nakon nedavnog kolapsa FTX-a koji je donio milijarde gubitaka maloprodajnim korisnicima.

“U ime građana države New York, pozivam Kongres da donese zakon kojim bi se digitalna sredstva – npr. kriptovalute, digitalni novčići i digitalni tokeni – označili kao sredstva koja se ne mogu kupiti pomoću sredstava [retirement accounts],” ona je rekla.

James je rekao da, iako je ulaganje u kripto imovinu dobilo zamah u posljednjih nekoliko godina, ova sredstva “nemaju suštinsku vrijednost na kojoj se zasnivaju njihove cijene”.

„One generalno ne daju investitorima vlasnički ili vlasnički udeo u kompaniji kao što je korporativna akcija, niti predstavljaju vlasništvo poverioca nad dužničkom obvezom poput vlasnika korporativne obveznice, iako se često prodaju kao ulaganja iz kojih investitori mogu očekivati ​​da će ostvariti profit od akcija drugih”, dodala je.

Državni tužilac New Yorka je također zatražio od Kongresa da odbaci nedavno predloženi Zakon o modernizaciji penzione štednje, koji štedišama 401(k) daje isti pristup kao i štedišama iz penzionog plana raznovrsnim i alternativnim opcijama penzionog plana.

Džejms je takođe pozvao Kongres da odbaci Zakon o finansijskoj slobodi iz 2022. godine, koji bi sprečio sekretara za rad da zabrani ulaganja u digitalnu imovinu.

Sve u svemu, Jamesov argument navodi četiri razloga zašto bi američki zakonodavci trebali zabraniti kupovinu kriptovaluta. Kao prvo, tvrdila je da bi to pomoglo u zaštiti penzione štednje. Drugo, rekla je da je Kongres obavezan da “zaštiti penzionu štednju američkih radnika od digitalne imovine”.

Treće, Džejms je primetio materijalizaciju rizika koje predstavljaju digitalna sredstva i na kraju rekao da ta sredstva nemaju suštinsku vrednost i da postoji rizik od prevare.

Pismo dolazi usred nedavnih posljedica mjenjačnice kriptovaluta FTX, koja je objavila da je nekoliko sedmica ranije podnijela zahtjev za bankrot u Delawareu u skladu s poglavljem 11.

Kako je objavljeno, FTX je pozajmio sredstva klijenata u vrijednosti od čak 10 milijardi dolara za financiranje rizičnih opklada od strane svoje povezane trgovačke firme, Alameda Research. Budući da je FTX imao 16 milijardi dolara u imovini klijenata, berza je pozajmila više od polovine sredstava svojih klijenata.

Nedavna drama oko FTX-a postavila je pozornicu za jedan od najgorih padova cijena kriptovaluta u protekloj godini. Vodeća kriptovaluta se u protekloj sedmici trgovala oko 16.000 dolara, što je nivo koji nije viđen dvije godine. Šire kripto tržište je također palo za najmanje 20% u posljednjih 10 dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.