Crypto

Državni fond Singapura Temasek upisao 275 miliona dolara ulaganja u FTX – Evo šta se dogodilo

Kao nedavno kolaps od velike berze FTX nastavlja da pustoši kripto tržišta širom sveta, singapurski državni fond Temasek odlučio je da otpiše ulaganje od 275 miliona dolara uloženo u propalu kripto berzu.

„Uložili smo 210 miliona US$ za manjinski udeo od ~1% u FTX International, a uložili smo 65 miliona US$ za manjinski udeo od ~1,5% u FTX US, u dva kruga finansiranja od oktobra 2021. do januara 2022. godine,” rekao je Temasek u a izjava. “S obzirom na finansijsku poziciju FTX-a, odlučili smo da zapišemo našu punu investiciju u FTX, bez obzira na ishod FTX-ove prijave za zaštitu od stečaja.”

“Vjerujemo da razmjene čine ključni dio globalnih finansijskih sistema. Teza za našu investiciju u FTX bila je ulaganje u vodeću razmjenu digitalne imovine koja nam daje protokolarno agnostičku i tržišno neutralnu izloženost kripto tržištima s modelom prihoda od naknada i bez rizika trgovanja ili bilansa stanja”, navodi singapurski entitet.

Temasek kaže da je portfelj investicija fonda vrijedan čak 403 milijarde S$ (293,5 milijardi $), što znači da je malo vjerovatno da će najnoviji razvoj imati veći uticaj na njegove aktivnosti.

“Cijena naše investicije u FTX bila je 0,09% naše neto vrijednosti portfelja od 403 milijarde S$ od 31. marta 2022. godine”, navodi se u saopštenju.

U isto vrijeme, Temasek je rekao da njegovo ulaganje u FTX nije dio veće strategije za proširenje izloženosti fonda kriptovalutama.

“Postojale su pogrešne percepcije da je naše ulaganje u FTX ulaganje u kriptovalute. Da pojasnimo, trenutno nemamo direktnu izloženost kriptovalutama”, rekao je entitet.

Temasek je također izjavio da smo, slično svojim drugim investicijama, „sproveli opsežan proces due diligence FTX-a, koji je trajao otprilike 8 mjeseci od februara do oktobra 2021. Za to vrijeme pregledali smo revidirani finansijski izvještaj FTX-a, koji je pokazao da je profitabilan. ”

Ovo kaže da je singapurski entitet priznao da njegova odluka da povjeri novac fonda kompaniji koju vodi Sam Bankman-Fried nije bila zasnovana na ispravnoj procjeni motiva koji su pokretali osnivača FTX-a.

„Očigledno je iz ove investicije da bi se naše vjerovanje u postupke, prosuđivanje i vodstvo Sama Bankman-Frieda, formirano iz naših interakcija s njim i stavova izraženih u našim diskusijama s drugima, činilo pogrešno“, rekao je Temasek .

Leave a Reply

Your email address will not be published.