Crypto

Drama poput bolivudske izbija dok se CZ udaljava od Binancea od indijske WazirX berze

Gorki spor oko vlasništva WazirXindijska kripto berza koju istražuju državni organi za sprovođenje zakona zbog optužbi za pranje novca, spustila se u sukob na Twitteru između Binance Izvršni direktor Changpeng “CZ” Zhao i osnivač WazirX-a Nischal Shetty.

Binance je objavio da je „kupio“ WazirX još u novembru 2019.

Čini se da je problem počeo 5. avgusta, kada je u Indiji Uprava za izvršenje (ED) je u saopštenju za javnost napisao da je „izvršio pretres jednog od direktora Zanmai Labs,” WazirX-ov operater. Dodaje se da je “izdao nalog o zamrzavanju” za zaustavljanje aktivnosti na bankarskim bilansima firme “u iznosu” od nekih 8 miliona dolara.

ED je primijetio za WazirX da firma „radi iz softvera zasnovanog na oblaku [platform] (@AWS Mumbai), svi zaposleni rade od kuće, registrovani ured je co-working WeWork prostor sa dvije stolice, a sve kripto-kripto transakcije kontrolira Binance, koji je opet bez poznatog ureda, nijednog poznatog zaposlenika i rijetko odgovara na [emailed] upite.”

Shetty, koji je jedan od vlasnika Zanmaija, bio je glasan u svom odgovoru ED-u na Twitteru, tvrdeći da je WazirX “decentralizovano” tijelo.

WazirX navedeno:

“Već nekoliko dana u potpunosti sarađujemo sa ED i na sve njihove upite odgovorili smo u potpunosti i transparentno. Ne slažemo se sa navodima iz saopštenja ED. Procjenjujemo naš dalji plan akcije.”

Ali još jedna borba se sada odvija na Twitteru sa Zhaoom koji tvrdi da Binance nikada nije u potpunosti povukao okidač za dogovor – a Shetty navodi da to nije istina.

Originalni Binance blog post, objavljen 21. novembra 2019., sadržavao je citat Zhaoa, koji je tada rekao:

„Kupovina WazirX-a pokazuje našu posvećenost i posvećenost indijskom narodu i jačanje[s] blockchain ekosistem u Indiji kao i još jedan korak naprijed u postizanju slobode novca.”

Ali post je ažuriran 5. avgusta ove godine, pasusom koji je glasio:

„Želimo da razjasnimo da je ‘akvizicija’ iz 2019. opisana na ovom blogu bila ograničena na sporazum o kupovini određene imovine i intelektualnog vlasništva WazirX-a. Binance nije kupio nikakav dionički kapital (i ne posjeduje nikakav dionički kapital) u Zanmai Labs, entitetu koji upravlja WazirX-om i koji su osnovali prvobitni osnivači. Osim toga, WazirX (uključujući gorenavedenu imovinu) i dalje upravlja i njime upravlja Zanmai Labs.”

Međutim, Shetty je tvrdila da Zhao izvrće istinu. I šef Binance je odgovorio optužujući Shetty upuštanja u igre riječima zasnovane na “prevari”.

Zhao dalje optuženi WazirX je bio “nekooperativan sa” Binanceom i tvrdio da “izgleda” da firma “ne sarađuje sa [the] ED takođe.”

Shetty je, međutim, opovrgao sve Zhaove tvrdnje, navodeći da je WazirX bio naslijeđen “dvosmislenim odgovorima” kada se raspitivao o Binance “matičnom entitetu”.

Shetty je dodao da je još u “februaru” “Binance tim želio” da preuzme “kontrolu nad Zanmaijem”.

Ranije je Zhao pozvao korisnike koji imaju sredstva na WazirX-u da prenesu svoja sredstva na Binance.

On napisao:

“Mogli bismo onemogućiti WazirX novčanike na tehničkom nivou, ali to ne možemo/nećemo učiniti. I koliko god debata trpimo, ne možemo/nećemo povrijediti korisnike.”

Zaplet se, međutim, nastavio zgušnjavati. Apoorva Mittal, reporterka Economic Timesa, jednog od vodećih indijskih medija na engleskom jeziku, napisala je da joj je “CZ” “rekao” da “transakcija” između Binancea i WazirX operatera “nikada nije završena”.

Zhao je, međutim, negirao da se takav razgovor ikada dogodio.

Ali jedan od kolega novinara Economic Timesa skočio je u Mittalovu odbranu, pisanje da bi joj „rado poslala“ Zhaoovu „poštu“ sa „vašim citatima da vam osvježe pamćenje“.

Mittal dalje suprotstavljeno da WazirX “korisnici nemaju pojma bez službene izjave o tome kako to utiče na njih.”

Dodala je da je Binance 7. avgusta “onemogućio vanlančane transakcije s WazirX-om”.

I reporter tvrdio da je Zanmai “istraživao legalni put” u borbi sa Binanceom, citirajući “izvore” bliske indijskoj firmi.
_____

– Izvršni direktor Binancea tuži Bloombergovog partnera zbog članka ‘Shitcoin Casino’
– Coinbase, Binance i Kraken zauzimaju prva tri mjesta na ažuriranoj rang listi kripto razmjene

– Jedna berza se ističe jer indijska kripto trgovina pada nakon novog poreza
– Indijski investitori Terra spremaju se za još jedan udarac nakon što je LUNA 2.0 Airdrop pod novim poreznim zakonima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *