Crypto

DOJ objavljuje drugi izvještaj o kriminalu EO digitalne imovine, najavljuje novu mrežu stručnjaka

Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država (DOJ) objavilo je svoj najnoviji izvještaj kao odgovor na martovsku izvršnu naredbu (EO) predsjednika Joea Bidena o razvoju digitalne imovine 16. septembra. Istovremeno je najavilo formiranje nove digitalne imovine Koordinatorska mreža (DAC) “u napretku napora odjela u borbi protiv rastuće prijetnje koju američkoj javnosti predstavlja nezakonita upotreba digitalnih sredstava.”

Izvještaj pod nazivom „Uloga organa za provođenje zakona u otkrivanju, istrazi i krivičnom gonjenju kriminalnih aktivnosti povezanih s digitalnom imovinom“ dopunjuje junski izvještaj o međunarodnoj saradnji u provođenju zakona.

Novi izvještaj karakterizira kriminalnu eksploataciju digitalne imovine, s posebnom pažnjom na nepromjenjive tokene (NFT) i decentralizirane financije (DeFi) i nastavlja s ispitivanjem napora različitih federalnih odjela i agencija u borbi protiv kriminala koji uključuje digitalnu imovinu. Predlaže niz mjera za jačanje napora za provođenje zakona.

Prioritetni prijedlozi izvještaja su da se prošire odredbe protiv dojavljivanja proširenjem definicije „finansijske institucije“ u okviru važećih statuta, izmjena krivičnog zakona koji se primjenjuje na nelicencirane poslove prenosa novca i produženje roka zastare za određena krivična djela.

Povezano: Novi tragač kripto parnica ističe 300 slučajeva od SafeMoona do žabe Pepea

Izvještaj također predlaže promjene u očuvanju i obezbjeđivanju dokaza i preporučuje jačanje kazni i druge izmjene zakona, posebno Zakona o bankarskoj tajni. Takođe preporučuje „adekvatno finansiranje“ za svoje napore, uključujući podsticaje za zapošljavanje i promene u politici zapošljavanja.

DAC je već pokrenut pod vodstvom Nacionalnog tima za provedbu kriptovaluta, tijela formiranog u februaru nakon što je objavljeno prošle godine. Mreža je održala svoj prvi sastanak 8. septembra.

Koordinatori su preko 150 federalnih tužilaca iz američkih tužilaštava i parničnih komponenti Ministarstva pravde. Očekuje se da će to biti “primarni forum odjela” za obuku i smjernice za istragu i krivično gonjenje krivičnih djela vezanih za digitalnu imovinu. Članovi DAC-a određeni su kao eksperti za predmetnu oblast digitalne imovine u svom uredu. Oni će očigledno dobiti posebnu obuku da služe u toj ulozi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.