Crypto

Dogecoin skoči nakon što je Elon Musk podijelio uvid u planove za Twitter 2.0

Milijarderski preduzetnik Elon Musk potvrdio je da namjerava integrirati plaćanja u ono što opisuje kao Twitter 2.0 – “The Everything App” – što će potaknuti kratkotrajni skok cijene kriptovalute Dogecoin (DOGE) od 19,4 posto.

Novi izvršni direktor Twittera otkrio je svoje planove u tvitu od 27. novembra za svojih 119,2 miliona pratilaca, u kojem je podijelio nekoliko slajdova iz nedavnog “Twitter kompanijskog razgovora”.

Iako Musk nije spomenuo DOGE u tvitu ili u priloženim slajdovima, čini se da to nije spriječilo neke investitore da se nadaju da će Dogecoin na neki način biti uključen.

Prema podacima iz CoinGecko, cijena Dogecoina (DOGE) porasla je 19,4% sa 0,089 USD na 0,107 USD tokom nekoliko sati nakon tweeta prije nego što se ohladila na 0,096 USD u vrijeme pisanja.

Ostali planovi navedeni kao dio Muskove vizije za Twitter 2.0 uključivali su “Oglašavanje kao zabava”, “Video”, “Šifrirani DM-ovi”, “Dugi tvitovi” i “Ponovo pokreni Blue Verified”.

Podaci sa slajdova takođe sugerišu da je Muskovo preuzimanje kompanije već imalo uticaja, sa platformom društvenih medija koja je dostigla najviši nivo u istoriji u smislu „registracija novih korisnika“ i „aktivnih minuta korisnika“, koji su porasli za 86% i 30% u protekloj sedmici u odnosu na isti period od sedam dana 2021.

Povezano: Da li je DOGE zaista vrijedan hype čak i nakon Muskovog otkupa na Twitteru?

U oktobru su se pojavile glasine o Twitterovim planovima za kriptovalute nakon što je popularna tehnološka blogerka Jane Manchun Wong spekulirala u tvitu od 27. oktobra da je kompanija već počela raditi na prototipu novčanika koji podržava depozite i povlačenja kriptovaluta, što je dovelo do skoka cijena DOGE-a. od 40% u to vreme.

Lior Yaffe, suosnivač švicarske blockchain softverske kompanije Jelurida, nedavno je rekao za Cointelegraph da čak i da Musk integriše Dogecoin na Twitter, to ne bi bila mudra odluka:

“Čak i ako uspiju izgraditi sistem plaćanja oko Twittera, postoje mnogo bolja blockchain rješenja od Dogecoina za izbor u pogledu sigurnosti, privatnosti, pametnih ugovora i skaliranja.”

Daniel Elsawey, izvršni direktor i suosnivač decentralizirane razmjene (DEX) TideFi također je nedavno rekao za Cointelegraph da će, iako je integracija moguća, njegova korisnost na Twitteru biti striktno ograničena na plaćanja:

“S obzirom na to da DOGE ne može direktno komunicirati sa pametnim ugovorima kao dijelom svog originalnog dizajna, rekao bih da će, osim ako se posebno ne koristi kao opcija za plaćanje, povezani slučajevi upotrebe i dalje ostati spekulativni.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *