Crypto

Dođite jedan, dođite svi! Meta za dovođenje NFT kovanja i trgovanja na Instagram

Platforma društvenih medija Instagram je spremna da uvede niz alata koji se odnose na nepromjenjive tokene (NFT) koji će omogućiti kreatorima da prave, prikazuju i prodaju NFT.

Matična kompanija Instagrama Meta rekla je 2. novembra tokom svog događaja Creator Week 2022. da će platforma omogućiti svojim kreatorima da prave “digitalne kolekcionarske predmete” i prodaju ih “i na Instagramu i van njega”.

Meta kaže da će kreatori imati “end-to-end komplet alata” od kreiranja, prikazivanja, zatim prodaje NFT-ova unutar platforme i izabrao je Polygon (MATIC) blockchain kao početnog partnera za ovu funkcionalnost.

Konceptualne slike Meta NFT interfejsa za Instagram. slika: Meta

Kaže se da će “mala grupa” kreatora sa sjedištem u Sjedinjenim Državama imati pravo da testira nove funkcije i da će uslijediti proširenje na druge zemlje, ali nisu dali informacije o tome kada će se to dogoditi.

Uz svoju trenutnu liniju podržanih blockchaina koji uključuje Ethereum (ETH), Flow (FLOW) i Polygon, Meta je također otkrila svoju podršku za Solana (SOL) blockchain i njegov popularni Phantom novčanik.

Podrška za video NFT će također biti dodata, a metapodaci kao što su imena i opisi za odabrane NFT kolekcije će biti povučeni sa NFT tržišta OpenSea.

Šef Meta za trgovinu i finansijsku tehnologiju, Stephane Kasriel, rekao je da Meta neće naplaćivati ​​naknade za kreiranje ili prodaju NFT-a do 2024. godine, a naknade za blockchain gas za kupce će biti pokrivene od strane Meta “pri lansiranju”, ali nije pojasnio koliko dugo će lansiranje vremenska linija bi bila.

Kasriel je rekao da će NFT transakcije i dalje biti podložne “naknadi za prodavnicu aplikacija”, misleći na Appleovu proviziju od 30% na prodaju NFT-a koja je izazvala teške kritike zbog toga što je skuplja od prosječnih 2,5% provizije koju naplaćuju NFT tržišta kao što je OpenSea.

Povezano: Facebook je u potrazi da uništi Metaverse i Web3

Uz ovo, kupci naizgled neće moći kupiti Instagram NFT-ove koristeći kriptovalute putem Instagram aplikacije jer i Apple i Google podržavaju samo kupovine unutar aplikacije koristeći fiat valute i oba gumba zabrane, eksterne veze ili druge radnje koje korisnicima daju put da zaobiđu svoje provizije.

Meta nije objavila koliku proviziju planira uzeti od prodaje NFT-a niti kako će izgledati njen sistem autorskih honorara, nepoznato je da li će pratiti nedavne napore sa NFT tržišta da pređe na modele autorskih naknada.

Cointelegraph je kontaktirao Metu radi pojašnjenja o njegovoj strukturi provizija i autorskih naknada, ali nije odmah dobio odgovor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.