Crypto

Direktor FTX Crypto Exchange razmatra kupovinu Twittera sa Elonom Muskom

Sam Bankman-Fried (SBF), milijarder, izvršni direktor kripto burze FTX, bio je zainteresiran da se pridruži ponudi Elona Muska za kupovinu Twittera, prema novim sudskim dokumentima koji su objavljeni u sklopu procesa otkrivanja slučaja.

Business Insider izvještava da je Will MacAskill, izvršni direktor fondacije FTX Future Fund koju finansira SBF i glavni savjetnik izvršnog direktora, poslao poruku Elonu Musku u martu u vezi s interesom SBF-a za Twitter.

“Hej – vidio sam vašu anketu na Twitteru o Twitteru i slobodi govora. Nisam siguran da li je to ono što vam je na umu, ali moj saradnik Sam Bankman-Fried je neko vrijeme bio potencijalno zainteresiran da je kupi i onda poboljša za svijet. Ako želite da razgovarate s njim o mogućim zajedničkim naporima u tom pravcu”, stoji u neredigovanoj poruci.

MacAskill je dalje otkrio da bi SBF bio spreman uložiti 8 do 15 milijardi dolara za zajedničko ulaganje. Sa svoje strane, izvršni direktor Tesle i SpaceX-a se raspitivao o SBF-u dok je razgovarao o finansiranju sa bankarom Morgan Stanleyja Morganom Grimesom.

Prema razmjeni tekstualnih poruka između Muska i Grimesa u aprilu, bankar je rekao Musku da bi volio SBF jer je on “genijalni graditelj” i da bi mogao osigurati do 5 milijardi dolara. Međutim, Musk je odbio dogovoriti sastanak sa SBF-om ili ga uključiti u dogovor.

Raspad dogovora sa Twitterom i vizija SBF-a za Twitter

Muskova prijava SEC-a u maju o investitorima koji finansiraju ugovor na Twitteru nije uključivala SBF ili FTX. Tekstualne poruke koje su razmjenjivali Musk i drugi milijarderi, uključujući bivšeg izvršnog direktora Twittera Jacka Dorseya i suosnivača Oraclea Larryja Ellisona, također su objavljeni.

Otkrivanja su dio procesa otkrivanja prije suđenja u Tviterovom slučaju koji tuži Muska zbog pokušaja da odustane od kupoprodajnog ugovora vrijednog otprilike 44 milijarde dolara. Musk je u ovom slučaju tvrdio da je Twitter “davao lažne i obmanjujuće izjave”, posebno u broju prijavljenih aktivnih korisnika.

Musk tvrdi da je uvjeren da je 90% komentara na Twitteru od botova ili spam naloga. Predmet je na petodnevnom suđenju koje počinje 17. oktobra i koje će utvrditi da li će Musk biti primoran da nastavi sa dogovorom.

Interes SBF-a za Twitter nije iznenađujući jer je serijski investitor ranije podijelio prijedloge o tome kako platforma društvenih medija može iskoristiti blockchain i Web 3.0 tehnologiju. U Twitter tema u aprilu, SBF je objasnio kako platforma može koristiti Dogecoin (DOGE) – meme kriptovalutu koju podržava Elon Musk – da podstakne nove poslovne modele.

Također je rekao za Bloomberg istog mjeseca da vjeruje da su platforme društvenih medija u svom trenutnom obliku pokvarene, ali da se mogu popraviti pomoću blockchain tehnologije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.