Crypto

Digital Surge kripto razmjene pojavljuje se kao rijedak preživjeli FTX pad

Čini se da je australijska berza kriptovaluta Digital Surge za dlaku izbjegla kolaps, uprkos tome što je milione dolara u digitalnoj aktivi vezanoj u sada bankrotiranoj FTX kripto berzi.

24. januara po lokalnom vremenu kreditori Digital Surge odobrili su petogodišnji plan spašavanja, koji ima za cilj da na kraju vrati novac za svojih 22.545 kupaca kojima je digitalna imovina zamrznuta na platformi od 16. novembra, uz omogućavanje berzi da nastavi sa radom.

Plan spašavanja je prvi put dostavljen kupcima od strane direktora berzi putem e-pošte 8. decembra, istog dana kada je kompanija pala u administraciju.

Prema “Deed of Company Arrangement”, australijska kripto berza će dobiti zajam od 884,543 dolara (1,25 miliona australskih dolara) od povezanog preduzeća, Digico – što će omogućiti berzi da nastavi sa trgovanjem i radom.

U saopćenju, administratori KordaMentha naveli su da će vjerovnici biti isplaćeni u narednih pet godina iz kvartalne neto dobiti berze.

“Kupci će biti otplaćeni u kriptovaluti i fiat valuti, u zavisnosti od sastava imovine njihovih pojedinačnih potraživanja”, rekao je KordaMentha, prema izvještaju Business News Australia od 24. januara.

Cointelegraph je kontaktirao Digital Surge, koji je potvrdio da je na drugom sastanku povjerilaca 24. januara izglasana odluka u korist plana spašavanja.

“Očekujemo da će daljnja komunikacija biti omogućena svim korisnicima kako proces administracije s KordaMentha napreduje”, dodaje se.

Kripto berza sa sjedištem u Brisbaneu radila je od 2017. godine, ali je postala jedna od žrtava kolapsa FTX-a u novembru, zamrzavajući isplate i depozite samo nekoliko dana nakon što je FTX podnio zahtjev za bankrot i FTX Australia je stavljen pod upravu.

U to vrijeme, Digital Surge je objasnio da su imali “nešto ograničenu izloženost FTX-u” i da će ažurirati korisnike za dvije sedmice – iako je kasnije otkriveno da je to oko 23,4 miliona dolara, prema administratoru Digital Surgea KordaMentha.

Povezano: ‘Biće mnogo više nula’ — Kevin O’Leary o kolapsu poput FTX koji dolazi

Burza je bila jedna od rijetkih kripto firmi koja je formirala solidan plan za ponovno pokretanje operacija i izbjegavanje likvidacije uprkos značajnoj izloženosti FTX-u.

Od novembra, nekoliko kripto firmi, uključujući firme za kriptovalute BlockFi i Genesis, podnijele su zahtjeve za zaštitu od stečaja iz poglavlja 11 kao rezultat izloženosti posljedicama FTX-a i previranja na tržištu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *