Crypto

Delić punka: Cryptopunk NFT će biti podeljen na 56.000 delova

Nezamjenjivi tokeni (NFT) i dalje osvajaju maštu prostora kriptovaluta, a neki od najpopularnijih projekata privlače stotine miliona dolara od investitora. Projekti kao što su Cryptopunks i Bored Ape Yacht Club oličavaju ekskluzivnost najunosnijih kolekcija, pri čemu je svaki NFT daleko od pristupačne prosječnom investitoru.

Nova kampanja ima za cilj da široj bazi investitora da udeo u nekim od najvrednijih NFT-ova frakcionisanjem vlasništva kako bi se ponovo uspostavila pristupačnost. Unique Network, NFT infrastruktura koja radi na mrežama Kusama i Polkadot, podijelit će vlasništvo nad Cryptopunkom na više od 56.000 adresa koje su se prijavile za udio.

Kampanja nudi korisnicima priliku da učestvuju u onome što je postalo veoma zatvoreno okruženje, kako je u izjavi objasnio izvršni direktor Unique Network Alexander Mitrović:

„Ovo predstavlja uzbudljiv trenutak za interoperabilnost. Sa našom frakcionalizacijom Cryptopunka #3042 najavljujemo novu eru NFT-ova koji su dostupni, zamjenjivi i mogu se dijeliti u svim lancima, i uz djelić cijene.”

Cryptopunk #3042 je Unique Network kupio za 46,95 ETH (82.000 dolara) u junu 2022. godine, jer su tržišta kriptovaluta pala na godišnje najniže vrijednosti. NFT je prvobitno bio prodan za 16 dolara u novembru 2018. godine, prije nego što je Cryptopunks postao jedan od najekskluzivnijih projekata baziranih na Ethereum-u u ekosistemu i pionir za kripto-umjetnost i NFT.

Kupovina Cryptopunk #3042 od strane Unique Networka imala je za cilj demokratizaciju imovine, kao i prikazivanje interoperabilnosti blockchain-a. Nema troškova vezanih za prijavu za udio u Cryptopunk-u, koji je dio kompanije Punks for the People kampanje.

Povezano: Obim trgovanja CryptoPunksa porastao je 1,847% nakon što je Tiffany & Co. lansirao ekskluzivnu NFT kolekciju

Zanimljivo je da će jednom kada adrese budu ispuštene s njihovim pojedinačnim refungible tokenom (RFT), postojat će znatno više vlasnika jednog Cryptopunka na Polkadot blockchainu nego cijelih 10.000 originalnih Cryptopunka koji rade na Ethereumu.

Unique Network će također frakcionizirati vlasništvo nad jednim od svojih vodećih Substrapunk NFT-ova. Inspirisani Cryptopunks, Subtrapunks su bili prvi NFT koji su iskovani na Polkadot blockchainu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *