Crypto

DeFi treba ‘ubilačka aplikacija’ da bi prešao na sljedeći nivo, kaže izvršni direktor Ripplea

“Ubistvena aplikacija” za potrošače je ono što će biti potrebno da se sektor decentralizovanih finansija (DeFi) dovede na nivo koji privlači publiku, rekao je šef DeFi tržišta u Ripple Labu Boris Alergant.

Alergant nade komentare tokom panela na Blockchain Futurističkoj konferenciji pod nazivom “Budućnost decentralizovanih finansija” 9. avgusta, koju su izvještavali Cointelegraphovi novinari sa terena u Torontu, Kanada.

Pored Alerganta, na panelu su bili i izvršni direktor Aventus Ventures Kevin Hobbs, suosnivač i izvršna direktorica FLUIDEFI Lisa Loud, te izvršni direktor i suosnivač Teller Finance Ryan Berkin.

Općenito mišljenje među panelistima bilo je da će centralizirane finansijske institucije na kraju pogurati DeFi ka usvajanju glavnog toka. Alergant je sugerirao da će rast vjerovatno dolaziti od CeFi aplikacije koja je jednostavna za korištenje i koja nudi izloženost DeFi uslugama:

“Za prosječnog korisnika, govorite svojoj mami kako da izađe i uloži na Aave ili ETH […] a ovo je proces. Ona ne zna kako da koristi MetaMask, ali želi nekako da generiše taj prinos. Ona želi da izvrši transakciju, ali ne zna kako to da uradi.”

„Tako da mislim da je institucionalno usvajanje ono kuda ide, a institucije su ono što će omogućiti […] ta ubitačna aplikacija za potrošače da zaista dovede kripto i DeFi na viši nivo.”

Suosnivač i izvršni direktor FLUIDEFI-ja Loud je izrazio sličan stav, ističući kako je obična osoba na kraju usvojila internet uprkos tome što nije razumjela paket internet protokola, poznat i kao TCP/IP.

“Svi mi koristimo internet, zar ne? Internet je za nas bio promjena paradigme, ali ne znamo kako koristiti TCP/IP. Trenutno, svi koji koriste DeFi znaju kako da koriste protokole, to nije održivo, nije dobar model za usvajanje.”

“Ako pogledamo dvije godine, vidim da institucije više ulažu u DeFi i vidim da kompanije prave jednostavnija korisnička iskustva,” dodala je.

Izvršni direktor Ripplea je također istakao da će DeFi sektor uskoro raditi ruku pod ruku sa CeFi sektorom na pružanju finansijskih usluga korisnicima.

“DeFi će u konačnici dopuniti i dopuniti CeFi. Na kraju, nije vas baš briga da li se trgovina obavlja decentralizovanim sredstvima u centralizovanoj razmeni. Ja samo želim najbolju prokletu egzekuciju”, rekao je.

Povezano: Decentralizovane finansije suočavaju se sa višestrukim preprekama za usvajanje

Blockchain Futurist Conference je najveća godišnja blockchain i kripto konferencija u Torontu, Kanada, i traje do 10. augusta 2022., obilježavajući petu godinu događaja. Očekuje se da će na ovogodišnjem događaju govoriti suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin iako se prije dva dana pojavio na Korea Blockchain Week-u.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *