Crypto

DeFi platforme ostvaruju profit usred kolapsa FTX-a i egzodusa CEX-a: Financije Redefinirane

Dobrodošli u Finance Redefined, vašu sedmičnu dozu bitnih uvida u decentralizirane finansije (DeFi) – bilten koji je napravljen da vam donese značajna kretanja u protekloj sedmici.

Kolaps FTX-a stvorio je osjećaj neizvjesnosti među velikim i maloprodajnim investitorima, koji nisu baš sigurni da li bi trebali zadržati svoja sredstva na centraliziranim berzama ili ne. Dilema je dovela do velikog porasta među DeFi protokolima i decentraliziranim razmjenama.

DeFi protokoli i platforme decentralizovane razmjene (DEX) dobile su određeni zamah nakon pada FTX-a. Novi izvještaj kompanije Delphi Digital sugerira da su DEX platforme dobile 24% obima nakon pada FTX-a.

U drugim vijestima o DeFi-ju, kripto prevaranti aktivno koriste identitete crnog tržišta kako bi izbjegli otkrivanje. DeFi protokol 1Inch želi optimizirati troškove plina sa svojim novim v5 ruterom.

DeFi tržište kao i ostatak kripto tržišta se još uvijek oporavlja od previranja nakon kolapsa FTX-a. Većina od 100 najboljih DeFi tokena trgovala se u crvenom drugu sedmicu osim nekoliko.

DeFi platforme ostvaruju profit usred FTX kolapsa i CEX egzodusa

Sedmicu nakon pada iz FTX-a i Alameda haosa, neke tačke podataka na lancu su zanimljive za promatranje. Iako rekordne količine Bitcoina (BTC) i Ethera (ETH) napuštaju burze, nisu svi DApp-ovi i protokoli pokazali rast, uglavnom zbog oslanjanja na FTX i Alameda.

U kombinaciji s migracijom sa centraliziranih berzi (CEX), nestabilno kripto tržište ima korisnike koji trguju u rekordnom broju. Prema podacima Token Terminala, dnevni obim trgovine na trajnim berzama dostigao je 5 milijardi dolara, što je najveći dnevni obim trgovine od pada Terra (LUNA) i TerraUSD (UST) u maju 2022.

nastavi čitati

FTX kolaps praćen porastom priliva stabilnih kovanica i DEX aktivnosti

Delphi Digital je koristio korpe sredstava za analizu performansi između DEX i CEX tokena i otkrio da kada se uporede cene korpe sa BTC, DEX korpa je dobila 24% dok je CEX korpa pala 2%.

Generalno, aktivnost na lancu korelira sa ukupnim raspoloženjem tržišta Bitcoin, Ether i altcoin, sa trenutnim FTX haosom koji katalizira historijske odlive razmjene i slabe performanse CEX tokena. Vjerovatni trend koji će se pojaviti iz trenutnog haosa je stalni porast kriptovaluta u vlastitom vlasništvu i povećanje upotrebe DEX-a.

nastavi čitati

Kripto prevaranti koriste identitete crnog tržišta kako bi izbjegli otkrivanje: CertiK

Kripto prevaranti pristupaju “jeftinom i jednostavnom” crnom tržištu pojedinaca koji su spremni staviti svoje ime i lice na lažne projekte – sve po niskoj cijeni od 8 dolara, otkrila je firma za sigurnost blokčeina CertiK.

Ove osobe, koje je CertiK opisao kao “profesionalne KYC aktere”, u nekim slučajevima bi dobrovoljno postale provjereno lice kripto projekta, stječući povjerenje u kripto zajednici prije “insajderske hakerske ili izlazne prevare”.

nastavi čitati

1inch nastoji optimizirati troškove plina sa svojim novim v5 ruterom

Prema 1inch-u, troškovi plina korisnika za zamjene bit će najmanje 10% niži od njegovih prethodnih ponuda u DEX segmentu, čime će aktivnost zamjene na Ethereum mreži biti profitabilnija za svoje korisnike.

U Routeru v5, 1inch je procijenio da će swapovi biti približno 5% efikasniji u odnosu na prethodnu verziju i 10% efikasniji u odnosu na plin, u poređenju sa drugim igračem s najboljim performansama u DEX segmentu.

nastavi čitati

Pregled tržišta DeFi

Analitički podaci otkrivaju da je ukupna zaključana vrijednost DeFi pala na 40 milijardi dolara. Podaci iz Cointelegraph Markets Pro i TradingView pokazuju da je DeFi-jevih 100 najboljih tokena po tržišnoj kapitalizaciji doživjelo pad zbog FTX sage, pri čemu je većina tokena bilježila dvocifrene gubitke tokom protekle sedmice.

Hvala što ste pročitali naš sažetak ovosedmičnih najuticajnijih DeFi razvoja. Pridružite nam se sljedećeg petka za više priča, uvida i edukacije u ovom prostoru koji se dinamično razvija.

Leave a Reply

Your email address will not be published.