Crypto

DeFi-ju je potrebna odgovarajuća regulativa prije nego što pređe na maloprodaju, kaže predsjednik Fed-a: Redefinirane finansije

Dobrodošli u Finance Redefined, vašu sedmičnu dozu bitnih uvida u decentralizirane finansije (DeFi) – bilten koji je napravljen da vam donese značajna kretanja u protekloj sedmici.

Predsjednik Federalnih rezervi Sjedinjenih Država Jerome Powell iznio je svoju presudu o evoluciji DeFi tržišta, tvrdeći da postoji definitivna potreba za snažnom regulacijom prije nego što se novo tržište proširi na maloprodaju.

Izvršni direktor Maple Financea vjeruje da je odvajanje rizika od kreditiranja spasilo DeFi od tržišnog kraha. Dodao je da je kripto pozajmljivanje funkcionisalo kako je predviđeno tokom kripto zime zbog transparentnosti.

Članovi Ooki DAO-a raspravljaju o različitim načinima da odgovore na nedavnu tužbu koju je podnijela Komisija za trgovinu robnim fjučersima. Još jedan zanimljiv preokret događaja iz DeFi ekosistema vidio je da je bot maksimalne vrijednosti koje se može izdvojiti (MEV) ostvario ogroman profit u vrijednosti od milion dolara iskoristivši priliku za arbitražu. Međutim, prevaren je da autorizuje zlonamernu transakciju koja je iscrpila sredstva.

Top 100 DeFi tokena prema tržišnoj kapitalizaciji ima mješovitu sedmicu u smislu akcije cijena, gdje se gotovo jednak broj tokena trgovalo zelenom i crvenom na sedmičnim grafikonima.

DeFi-ju je potrebna odgovarajuća regulativa prije nego što se proširi na maloprodaju: Fed Chair Powell

Predsjedavajući Federalnih rezervi Sjedinjenih Država Jerome Powell govorio je o širenju DeFi-ja i njegovom utjecaju na tradicionalni finansijski ekosistem, pozivajući na odgovarajuću regulaciju.

Tokom događaja pod nazivom „Prilike i izazovi tokenizacije finansija“ koji je u utorak organizovala Banque de France, Jerome Powell je rekao da postoje „veoma značajni strukturni problemi oko nedostatka transparentnosti“ u DeFi ekosistemu.

nastavi čitati

MEV bot zarađuje 1 milion dolara, ali gubi sve od hakera sat vremena kasnije

Robert Miler, koji radi u istraživačkoj firmi Flashbots, je na Twitteru podelio kako je MEV bot sa prefiksom 0xbadc0de uspeo da zaradi 800 Ether (ETH), ili oko milion dolara, putem arbitražnih trgovina.

Prema Milleru, bot je iskoristio ogromnu mogućnost arbitraže koja se pojavila kada je trgovac pokušao prodati 1,8 miliona dolara u cUSDC putem decentralizovane berze (DEX) Uniswap v2 i zauzvrat dobio samo 500 dolara vrednosti imovine. Bot je otkrio ovu priliku i odmah krenuo u akciju i ostvario ogroman profit.

nastavi čitati

Izvršni direktor Maple Finance: Odvajanje rizika od pozajmljivanja spasilo je DeFi od tržišnog kraha

Suosnivač i izvršni direktor Maple Financea Sid Powell kaže da je transparentnost bila spas DeFi usred dugotrajnog pada kripto tržišta.

Govoreći za Cointelegraph na marginama konferencije Converge22 u San Franciscu, Pauel je primetio da je tokom cele kripto zime DeFi nastavio da radi kako je predviđeno, dok je centralizovano finansiranje (CeFi) postalo „prilično neaktivno“.

nastavi čitati

Članovi Ooki DAO-a istražuju opcije kao odgovor na tužbu CFTC-a

Članovi decentralizovane autonomne organizacije (DAO) poznate kao Ooki DAO počeli su da traže odgovarajući odgovor na optužbe koje je podnijela Komisija za trgovinu fjučersom robnih proizvoda Sjedinjenih Država (CFTC).

CFTC je 22. septembra najavio kaznu od 250.000 dolara i poravnanje sa bZeroX-om, kreatorima protokola decentralizovane platforme za pozajmljivanje bZx, koji je patio od eksploatacije koda 2020. godine što je dovelo do stotina hiljada gubitaka. Osim toga, CFTC je također podnio tužbu protiv Ooki DAO-a zbog sličnih navodnih kršenja zakona o trgovanju digitalnom imovinom.

nastavi čitati

Pregled tržišta DeFi

Analitički podaci otkrivaju da je ukupna zaključana vrijednost DeFi-ja zabilježila neznatno povećanje u odnosu na prošlu sedmicu. Vrijednost TVL-a je u vrijeme pisanja bila oko 56,28 milijardi dolara. Podaci iz Cointelegraph Markets Pro i TradingView pokazuju da je DeFi-jevih 100 najboljih tokena po tržišnoj kapitalizaciji imalo mješovitu sedmicu, pri čemu su se mnogi tokeni oporavili do kraja sedmice, dok je nekoliko drugih trgovalo u crvenom na sedmičnim grafikonima.

Maker (MKR) je bio najveći dobitnik, registrujući rast od 13% u proteklih sedam dana, a slijedi ga Chainlink (LINK) sa porastom od 8,8%. PancakeSwap (CAKE) je nastavio svoj bikovski zamah registrujući još 8% sedmičnog skoka.

Hvala što ste pročitali naš sažetak ovosedmičnih najuticajnijih DeFi razvoja. Pridružite nam se sljedećeg petka za više priča, uvida i edukacije u ovom prostoru koji se dinamično razvija.

Leave a Reply

Your email address will not be published.