Crypto

Decentralizovane finansije suočavaju se sa višestrukim preprekama za usvajanje

Decentralizirane financije (DeFi) je rastuće tržište popularno među iskusnim kripto korisnicima. Međutim, postoje neke prepreke u vezi sa masovnim usvajanjem kada je u pitanju prosječan netehnički investitor.

DeFi je pristup koji se temelji na blockchain-u pružanju finansijskih usluga koje se ne oslanjaju na centralizirane posrednike, već umjesto toga koriste automatizirane programe. Ovi automatizirani programi poznati su kao pametni ugovori, omogućavajući korisnicima da automatski trguju i premještaju imovinu na blockchainu.

Protokoli u DeFi prostoru uključuju decentralizovane berze (DEX), platforme za pozajmljivanje i zaduživanje i farme prinosa. Pošto nema centralizovanih posrednika, korisnicima je lakše da se uključe u DeFi ekosistem, ali postoje i povećani rizici. Ovi rizici uključuju ranjivosti u bazi kodova protokola, pokušaje hakovanja i zlonamjerne protokole. U kombinaciji s visokom volatilnošću kripto tržišta općenito, ovi rizici mogu otežati DeFi-ju da postigne široku primjenu kod prosječnih korisnika.

Međutim, zaobilazna rješenja i napredak u blockchain prostoru mogu riješiti ove probleme.

Regulatorni problemi sa DeFi-jem

Regulacija može koristiti DeFi prostoru, ali je također u sukobu sa osnovnim principima decentralizacije. Decentralizacija znači da protokol, organizacija ili aplikacija nemaju centralno ovlaštenje ili vlasnika. Umjesto toga, protokol je izgrađen s pametnim ugovorima koji izvršavaju njegove glavne funkcije dok više korisnika komunicira s protokolom.

Na primjer, pametni ugovori vode računa o ulozima i zamjenama sa DEX-om, dok korisnici obezbjeđuju likvidnost trgovačkim parovima. Šta regulatori mogu učiniti kako bi spriječili anonimni tim da poveća vrijednost tokena prije nego što povuče likvidnost iz DEX-a, inače poznato kao povlačenje tepiha? Zbog decentralizovane prirode DeFi ekosistema, regulatori će se suočiti sa izazovima kada pokušavaju da održe određeni nivo kontrole u prostoru.

Uprkos izazovima, regulacija nije u potpunosti izbačena iz slike u vezi sa decentralizovanim finansijama. U četvrtom tromjesečju 2021. Radna grupa za finansijsku akciju objavila je ažuriranu verziju svog dokumenta sa smjernicama za virtuelnu imovinu. Ažuriranje je ocrtalo kako programeri DeFi protokola mogu biti pozvani na odgovornost u krizi. Iako protokol može biti automatiziran i decentraliziran, osnivači i programeri bi se mogli nazvati pružateljima usluga virtualne imovine (VASP). U zavisnosti od države u kojoj se nalaze, možda će ih takođe trebati regulisati.

Što se tiče regulacije unutar DeFi-ja, platforme također mogu izgraditi protokole koji su u skladu sa regulatornim zahtjevima. Na primjer, Phree je platforma koja gradi decentralizirane protokole uz razmatranje regulatornih pitanja gdje je to moguće. Jedan od načina na koji to rade je rad sa tradicionalnim finansijskim entitetima na izgradnji DeFi protokola koji ispunjavaju standardne zahtjeve regulative. To bi podrazumijevalo dodavanje procesa kao što su Znaj svog kupca i provjere protiv pranja novca na DeFi platforme kao što su DEX i platforme za pozajmljivanje ili pozajmljivanje. Osim toga, stvaranje tradicionalnih finansija (TradFi) kompatibilnim sa DeFi ekosistemom pomoglo bi širenju njegovog usvajanja zbog dominacije organizacija u TradFi prostoru.

Ajay Dhingra, šef istraživanja u pametnoj burzi Unizen, rekao je za Cointelegraph: „Nekompatibilnost sa tradicionalnim finansijskim ekosistemom jedan je od glavnih izazova. Postoji potreba za povezivanjem regulatornog okvira CeFi sa identitetima na lancu i regulatornim izvještavanjem u realnom vremenu kako bi Defi postao dostupan finansijskim institucijama koje posluju u bilionima.”

Nedavno: Obrazovanje i estetika: Dovođenje više žena u Metaverzum

Digitalne valute centralne banke (CBDC) predložene su kao odgovor na stabilne coine nakon propasti algoritamskog stabilcoina Terra ranije ove godine. Izvršni direktor Švicarske narodne banke Thomas Moser ranije je rekao da bi regulatori Cointelegrapha mogli favorizirati centralizirane stabilne coin-e u odnosu na decentralizirane. Međutim, on je također napomenuo da će za to vjerovatno trebati vrijeme i da bi trenutni finansijski propisi mogli učiniti ekosistem DeFi zastarjelim zbog suprotstavljenih principa.

Sigurnosni problemi unutar DeFi ekosistema

Sigurnosni problemi su glavna briga u DeFi sektoru, pri čemu zlonamjerni akteri u prostoru iskorištavaju ranjivosti u okviru protokola za premošćivanje i decentraliziranih aplikacija (DApps).

Adam Simmons, glavni službenik za strategiju RDX Worksa — graditelja Radix protokola — rekao je za Cointelegraph: „Prljava tajna DeFi-ja upravo je u tome da čitava tehnologija javne knjige ima ogroman broj poznatih sigurnosnih problema, što je pokazano sa milijardama dolara izgubljen u hakovima i eksploatacijama u posljednjih nekoliko godina.”

Eksploatacije ranjivosti se još uvijek dešavaju u DeFi prostoru. Nedavno je Nomad token bridge istrošen sredstava u vrijednosti od 160 miliona dolara. Također se procjenjuje da je samo ove godine iz DeFi protokola ukradeno 1,6 milijardi dolara sredstava. Nedostatak sigurnosti unutar DeFi prostora čini manju vjerovatnoću da se novi korisnici uključe, a obeshrabruju ljude koji su postali žrtve eksploatacije protokola.

U cilju borbe protiv ovog problema, potrebno je veći naglasak na protokolima provjere unutar prostora kako bi se otkrile ranjivosti prije nego što hakeri mogu iskoristiti prednost. Već postoje platforme poput CertiK-a koje provode revizije protokola zasnovanih na blockchain-u provjeravanjem koda pametnog ugovora, tako da je to dobar početak. Međutim, industrija treba da vidi povećanu reviziju DApp-ova prije nego što počnu uživo kako bi zaštitili korisnike u kripto prostoru.

Problemi korisničkog iskustva

Korisničko iskustvo (UX) je još jedna potencijalna prepreka za korisnike koji žele da se uključe u DeFi ekosistem. Način na koji investitori komuniciraju sa novčanicima, berzama i protokolima nije jednostavan intuitivan proces, što dovodi do toga da neki korisnici gube svoja sredstva zbog ljudske greške. Na primjer, u novembru 2020. trgovac je potrošio 9.500 dolara naknade da izvrši trgovinu od 120 dolara na Uniswapu nakon što je pobrkao kutije za unos „ograničenja gasa“ i „cijene gasa“.

U drugom primjeru, kamen nepromjenjivi token (NFT) vrijedan 1,2 miliona dolara prodat je za manje od jednog centa kada ga je korisnik naveo na prodaju po 444 WEI umjesto 444 Ether (ETH). Ovi primjeri su poznati kao greške debelog prsta, gdje korisnici gube novac zbog grešaka koje naprave prilikom unosa vrijednosti za cijene ili naknade za transakcije. Da bi DeFi bio široko prihvaćen od strane masa, proces mora biti jednostavan za obične, obične ljude.

Međutim, to trenutno nije slučaj. Da bi koristili DeFi aplikaciju, korisnici moraju posjedovati novčanik koji nije skrbnički, ili novčanik u kojem kontroliraju privatne ključeve. Oni također moraju napraviti sigurnosnu kopiju fraze za oporavak i čuvati je na sigurnom mjestu. Prilikom interakcije s DApp-om, korisnici moraju povezati svoj novčanik, što ponekad može biti komplikovano, posebno kada koriste mobilni novčanik.

Nedavno: Lidoova dominacija na tržištu i decentralizacija Ethereuma nakon spajanja

Osim toga, prilikom slanja ili primanja plaćanja, korisnici moraju kopirati adrese uključene u transakcije, au nekim slučajevima moraju unijeti količinu plina koju žele potrošiti na transakciju. Ako korisnik ne razumije ovaj proces, mogao bi koristiti nisku postavku plina i na kraju čekati satima da se njihova transakcija pošalje jer je naknada za plin tako niska.

Proces postaje još složeniji kada se radi sa tokenima izgrađenim na mrežama kao što su standardi ERC-20 i BEP-20. Kada prenosite ove tokene, morate platiti transakciju kriptovalutom mreže kojoj pripada. Na primjer, ako želite poslati token ER-20, na primjer, USD Coin (USDC), morat ćete držati ETH u svom novčaniku da biste platili plin, što dodaje složeniju transakciju.

Programeri u DeFi prostoru moraju učiniti ekosistem lakšim za upotrebu za početnike i redovne netehničke korisnike u prostoru. Pravljenje novčanika i DA aplikacija koje sprečavaju greške sa debelim prstima (na primjer, automatskim unosom vrijednosti) je dobar početak. Ovo je već slučaj sa centralizovanim berzama, ali ga treba dovesti u decentralizovane platforme i novčanike bez starateljstva da bi DeFi sektor rastao.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *