Crypto

Decentralizovana berza GMX trpi ‘eksploataciju’ manipulacije cenama od 565 hiljada dolara

Decentralizovana berza (DEX) GMX je navodno pretrpela zloupotrebu manipulacije cenama od strane eksploatatora koji je uspeo da pobegne sa oko 565.000 dolara sa AVAX/USD tržišta.

Smatra se da je neidentifikovani eksploatator iskoristio GMX-ove karakteristike „minimalnog širenja” i „uticaja nulte cene” kako bi izveo eksploataciju, što je uticalo na vlasnike GLP tokena koji su GMX-u obezbedili likvidnost u obliku AVAX-a (Avalanche token).

GMX je potvrdio eksploataciju manipulacije cijenama u objavi od 18. septembra na Twitteru, ali je naveo da će AVAX/USD tržište ostati otvoreno uprkos nametanju ograničenja od 2 miliona dolara za duge pozicije i 1 milion dolara za kratke pozicije.

Šef odeljenja derivata u Genesis Tradingu Joshua Lim bio je jedan od prvih koji je analizirao eksploataciju, navodeći da je eksploatator „uspešno izvukao profit sa GMX-ovog AVAX/USD tržišta otvaranjem velikih pozicija na 0 proklizavanja” pre nego što je prebacio AVAX/USD na centralizovane berze na malo višu cijenu.

Lim je rekao da je ova metoda eksploatacije ponovljena pet puta, pri čemu je prvi ciklus stupio na snagu u 01:15 UTC 18. septembra. Svaki ciklus je prenio više od 200.000 AVAX tokena, (otprilike 4-5 miliona dolara po ciklusu) pri čemu je eksploatator izvukao oko 565.000 dolara u profitu nakon isplate spread-a market mejkerima na drugim berzama.

Lim je međutim primijetio da ovo nije “eksploatacija” jer “GMX radi kako je dizajnirano”.

Tehnički analitičar “Duo Nine” je dodao da je eksploatator bio u stanju da preuzme prednost nekoliko velikih trgovanja sa vlasnicima GLP-a, jer fiksne cijene koje daju proročišta koja upravljaju Chainlinkom nemaju utjecaja na cijenu, što je omogućilo eksploataciju manipulacije cijenama.

“Ako trgovci ostvare profit, gubitnici likvidnosti. Ako trgovci iskoriste ovu ranjivost, vlasnici GLP-a mogu izgubiti sav svoj novac!”

Dok je GMX odmah ograničio kratko i dugo otvoreno interesovanje za AVAX/USD kako bi zaštitio DEX od dalje manipulacije, Lim je rekao da će GMX možda morati da ukine svoju funkciju „nulte cene“ uprkos tome što je uspešno uključio mnoge korisnike do danas.

“Pravi problem je što GMX ne odražava stvarnu cijenu likvidnosti kao što to čine druga mjesta, već nudi neograničenu likvidnost po srednjoj tržišnoj cijeni proročanstva.”

Nedavna eksploatacija dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je osnivač Layer-2 DEX ZigZag “Taureau” u video pozivu 2. septembra rekao da sumnja da će GMX-ov model razmjene biti održiv na dugi rok, dodajući da bi trgovac s pravom strategijom mogao izbrisati držači GLP tokena:

Reakcija zajednice

Vijest je izazvala različite reakcije GMX zajednice. Jedan korisnik Twittera istaknuto činjenica da nijedan pametni ugovor nije iskorišćen, dok je drugi korisnik Twittera pitan GMX da li će bilo kakva kompenzacija biti isplaćena pogođenim nosiocima GLP-a.

Povezano: Šta su decentralizovane berze i kako funkcionišu DEX?

Na GMX-u, dobavljači likvidnosti isporučuju BTC, ETH, AVAX i stabilne coine u zamjenu za GLP token. Protokol je pokrenut krajem 2021. na Ethereum layer-2 skalirajućoj mreži Arbitrum.

GMX token (GMX) trenutno ima cijenu od 39,07 dolara, što je pad od 16,7% u posljednja 24 sata, prema CoinGecko.

Leave a Reply

Your email address will not be published.