Crypto

Danas u Crypto: Auto se zabio u barikadu kuće Sama Bankman-Frieda, plaćanja za ransomware su pala 40% u 2022., Crypto je postala druga klasa imovine u najširem vlasništvu za žene

Dobijte svoj dnevni sažetak vijesti o kriptoaktivi i blockchain-u – istražujući priče koje lete ispod radara današnjih vijesti o kriptovaluti.
__________

Vijesti o kriminalu

  • Automobil se “nedavno” namjerno zabio u metalnu barikadu ispred Kalifornije, SAD, gdje se FTX osnivač Sam Bankman-Fried izdržava kućni pritvor, objavio je New York Post, pozivajući se na advokate bivšeg izvršnog direktora. Navodno su trojica muškaraca izašla iz auta i rekla zaštitaru: “Nećete nas moći zadržati napolju”, tvrdili su advokati u podnesku federalnog suda na Menhetnu u četvrtak.

Sigurnosne vijesti

  • Plaćanja ransomware-a smanjena su za 40%, a napadači su iznudili najmanje 456,8 miliona dolara sredstava u 2022. godini, u poređenju sa 765,6 miliona dolara u 2021., prema novom izvještaju forenzičke firme blockchain Chainalysis. “To ne znači da su napadi smanjeni, ili barem ne onoliko koliko bi drastično smanjenje plaćanja sugeriralo”, navodi se. “Umjesto toga, vjerujemo da je veliki dio pada posljedica toga što organizacije žrtava sve češće odbijaju da plaćaju ransomware napadačima.”

Vijesti o usvajanju

  • Kripto je sada druga klasa imovine u najširem vlasništvu za žene nakon gotovine, “što sugerira da je uspješna tamo gdje tradicionalna finansijska tržišta ponekad nisu uspjela da dovedu više žena za stol”, rekao je eToro izvještaj. Žensko vlasništvo nad kriptovalutama skočilo je sa 29% u Q3 na 34% u Q4 2022, dok su muškarci zabilježili porast od samo 1 procentni poen sa 42% na 43% anketiranih investitora.

Investicione novosti

  • Globalna ofšor advokatska firma Harneys delovao kao savetnik Kajmanskih ostrva HashKey Capital, globalni menadžer imovine specijaliziran za blockchain i kriptovalute, o uspješnom zatvaranju svog trećeg fonda od 500 miliona dolara, HashKey FinTech Investment Fund III, navodi se u saopštenju za javnost. “Novi fond će dodatno unaprijediti kripto i blockchain inicijative širom svijeta, s fokusom na tržišta u nastajanju”, dodaje se.
  • Xclaimnezavisna trgovačka platforma za kripto imovinu zaključanu bankrotom, objavila je da hiljade klijenata nekoliko bankrotiranih kripto berzi, uključujući FTX, BlockFi, Celzijusi Voyager, objavili su svoje račune na prodaju, koji predstavljaju više od 200 miliona dolara kriptoaktive. Xclaim omogućava vlasnicima kripto računa da povrate tržišnu vrijednost računa koji su nedostupni za vrijeme čekanja na bankrot, navodi se u saopštenju za javnost.

Rudarske vijesti

  • Bitcoin rudar CleanSpark najavio proširenje od skoro 16 miliona dolara, sa predviđenim završetkom u kasno proleće, sa do 16.000 rudara. Kako se navodi u saopštenju za javnost, započela je izgradnja druge faze jedne od svojih najnovijih lokacija u Vašingtonu, Džordžija, SAD, koja se sastoji od mašina Antminer S19j Pro i Antminer S19 XP. Po završetku, nova faza će dodati do 2,2 exahaša u sekundi (EH/s) računarske snage na kapacitet rudarenja kompanije.

DeFi vijesti

  • Layer 1 blockchain Fantom pokrenuo decentralizirani mehanizam finansiranja za financiranje blockchain projekata kroz proces upravljanja koji vodi zajednica. Takozvani Ecosystem Vault je on-chain fond koji se financira od 10% naknada za transakcije na Fantomu i kontrolira ga zajednica, pružajući priliku projektima da osiguraju financiranje u svojim nastojanjima da izgrade decentralizirane aplikacije (dapps) na blockchainu, stoji na blogu.
  • AllianceBlockkoji gradi prolaze između tradicionalnih finansija (TradFi) i decentralizovanih finansija (DeFi) kroz decentralizovanu infrastrukturu bez poverenja, najavio je strateško partnerstvo sa ARTBANX, prilagodljiv i siguran sistem upravljanja kolekcijama za kolekcionare, umjetničke profesionalce i finansijske institucije. Prema saopštenju za javnost, ovo partnerstvo je prvo te vrste. ARTBANX omogućava umjetnosti da postane klasa imovine koja se može bankariti, koja će biti proširena tržištem izgrađenim na blockchain tehnologiji. AllianceBlock, sa Nexera Protocolinfrastrukturu i NexeraIDAlati za upravljanje identitetom omogućit će tokenizaciju fizičkih umjetničkih djela i olakšati tržište za umjetnost, navodi se.
  • Blockchain tehnološka kompanija Native najavio je pokretanje svog projektnog sloja decentralizovane razmene (DEX) za kriptovalute. Prema saopštenju za javnost, “Native je stvorio ovu tehnologiju jer je kripto ekosistem postao previše oslonjen na berze i market makere.” Ova tehnologija omogućava svakom projektu da postane vlastiti DEX, dodali su.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *