Crypto

Da li bi neispunjeni dug SAD poremetio rast cijena kriptovaluta ili ga ohrabrio?

Rastuće kamatne stope u SAD-u znače da američka vlada sada plaća više kamata na njihov dug nego cjelokupne njihove potrošnje na svoje oružane snage.

Sadašnje otplate duga predstavljaće težak teret za američke poreske obveznike, posebno ako se ima u vidu da smo i mi sada u krizi troškova života.

Kako bi neizvršenje američkog duga utjecalo na kriptovalute?

Mnogi se pitaju kako bi neplaćanje američkog duga utjecalo na globalna tržišta, a neki se pitaju kako bi to moglo oštetiti industriju kriptovaluta.

Vrijedi napomenuti da američka vlada nikada nije službeno platila svoje dugove, već da su se umjesto toga odlučile za politički održiviju opciju: otkloniti problem (kao na primjer 1971., kada je Nixon skinuo zemlju sa zlatnog standarda) .

Analitičari kao što je Dan Tubb objašnjavaju da slom berze i smanjenje kredibiliteta nacije kao zajmodavca na nulu nije održiva opcija i da bi oduzelo pravo glasa previše najmoćnijim dionicima u društvu.

Štaviše, nije politički popularna opcija da se penzije i drugi slični aranžmani potpuno unište.

Iako to nije idealno, daleko povoljniji i vjerovatniji put kojim bi vlada krenula je da naduvava problem, bez obzira na činjenicu da će to dramatično pogoršati podjelu u bogatstvu.

Da li je vjerovatno da će dug biti neizmiren?

Zahvaljujući navedenom, malo je vjerovatno da će američka vlada jednostavno proglasiti bankrot i neplaćanje svojih dugova, a zahvaljujući njihovoj poziciji s globalnom rezervnom valutom takva odluka bi vjerovatno bila katastrofa za ostatak svijeta također.

Može doći do značajnog stepena devalvacije, posebno imajući u vidu da mnoge druge zemlje sada rade na osporavanju svoje hegemonije (Rusija i Saudijska Arabija su nedavno objavile da rade na proizvodnji vlastitog stabilnog coina sa zlatom), ali je malo vjerovatno da će potpuno default.

Bitcoin ostaje sigurno utočište

Bilo da neko vjeruje da je Bitcoin samo finansijska imovina, ili vjeruje da bi mogao pozdraviti kraj fiat svijeta kakvog poznajemo i ukloniti potrebu za centralnim bankama, Bitcoin ostaje sigurno utočište od stalne devalvacije ako je stvarna valuta.

Promjenjivost svijeta fiata je izuzetno problematična, a mnogi analitičari poput Matta Odela zabrinuti su da bi u nadolazećoj recesiji moglo doći do niza bankrota i problema sa tradicionalnim finansijama koje su suočene sa nelikvidnošću.

Najbolji način da se za to pripremi, smatra on, je da se dodijeli imovini koju neko zaista može posjedovati i da preuzme starateljstvo nad sopstvenom imovinom koliko god može. Nestalnost u kratkoročnom i srednjem roku je neizbježna, ali držanje najdecentralizovanije imovine na svijetu je blagodat za svakog alokatora sredstava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *