Crypto

CZ zapečatio Binance ljubavnu aferu sa Francuskom – kaže da je Pariz ‘finansijsko središte za kripto’ u Evropi

Francuska i vodeća berza kriptovaluta Binance nastavili su da produbljuju svoj odnos kroz saradnju, a osnivač i izvršni direktor Changpeng Zhao opisuje glavni grad Pariz kao finansijsko središte kriptovaluta u Evropi.

CZ je govorio tokom uvodne sesije Binance Blockchain Week Paris 2022, koja je počela 14. septembra. On je izjavio da će uz snažan pritisak na usvajanje kriptovaluta i druge inicijative koje francuska vlada preduzima, tržište kriptovaluta “eksplodirati” u zemlji u narednih pet godina.

Neke od inicijativa koje ističe uključuju napore Francuske da smanji poreze i olakša svoje zakone o zapošljavanju. On je također komentirao nove kripto propise Evropske unije koje će Francuska usvojiti.

CZ je rekao da su zakoni EU o tržištu digitalnih sredstava (MiCA) “fantastični”, ali pomalo strogi, posebno za stabilne coine. Međutim, on i dalje očekuje da će zakoni koji će stvoriti jedinstveni kripto regulatorni režim za 27 zemalja članica EU uskoro postati globalni standard.

“Nacrti ne usvajaju stabilne coine zasnovane na USD, koji imaju 75% likvidnosti na tržištu”, rekao je Zhao.

Kako bi pomogli u otklanjanju zamki, predstavnici vlade objavili su tokom sjednice da Francuska pokreće trogodišnji regulatorni Sandbox za kripto industriju od marta 2023. To će omogućiti procvat inovacija u francuskoj kripto industriji i dati nove mogućnosti kripto start-upima .

Binance prodire na druga tržišta

Binanceov odnos sa Francuskom postaje sve jači od 2021. Prošle godine, Binance je ušao u partnerstvo sa Francuskom FinTech, neprofitnom asocijacijom, kako bi pokrenuo fond od 100 miliona evra za razvoj francuskog i evropskog ekosistema blokova i kriptovaluta uz podršku Ministarstvo za digitalnu tranziciju i elektronske komunikacije.

U maju ove godine, Binance je dobio licencu za pružanje usluga virtuelne imovine (VASP) od strane francuskog regulatora tržišta kapitala, Autorité des marchés financiers (AMF). Prema tadašnjem izvještaju Reutersa, Binance planira učiniti Pariz svojom evropskom bazom.

U međuvremenu, Binance također želi uspostaviti tržišno prisustvo u drugim zemljama kako u Evropi tako i na globalnom nivou. Burza trenutno traži VASP licence u Švicarskoj, Švedskoj, Španiji, Holandiji, Portugalu, Austriji i na Filipinima.

Međutim, s obzirom da je Binance još uvijek u zavadi s nekoliko regulatora na kontinentu, njegove evropske ambicije i dalje će se suočiti sa značajnim odbijanjem od EU MiCA propisa. Ovo bi čak moglo omogućiti da više regulirane kripto berze poput Bitstamp i Coinbase osvoje tržišni udio u odnosu na Binance, trenutnog globalnog lidera na tržištu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.