Crypto

Crypto Twitter poziva na smirenost nakon što je šala o nesolventnosti WETH-a postala viralna

Unutrašnja šala o „nesolventnosti“ Wrapped Ethereuma (wETH) tokom vikenda primorala je influensere da objasne da je to bila samo „sranje“ nakon što su je članovi zajednice shvatili kao stvarnu.

WETH insolventni FUD (strah, neizvjesnost i sumnja) naizgled je počeo da se vrti 26. novembra, uz lažne glasine u kojima se navodi da WETH nije podržan 1:1 od strane Ethera (ETH) i da je nesolventan.

Blockchain programer i saradnik standardnog tokena ERC-721A “cygaar” bio je jedan od prvih koji je proširio šalu, prije nego što je u narednoj objavi potvrdio da je to zapravo “sranje” da se vidi ko čita njegov sadržaj.

U stvari, samo dan ranije, cygaar tweeted da “WETH nikada ne može postati nesolventan” i da će “WETH uvijek biti zamjenjiv 1:1 sa ETH.”

Ethereum bik i voditelj The Daily Gwei Anthony Sassano također se pridružio WETH šali sa svojom vlastitom parodijskom objavom 27. novembra, ali je kasnije morao pojasniti da je početni post bio “shitpost/meme” nakon što je pročitao odgovore.

Suosnivač Gnosis Martin Köppelmann bio je još jedan koji se uključio u šalu, tvrdeći u tvitu od 27. novembra svojim 38.800 pratilaca na Twitteru da WETH više nije u potpunosti podržan od strane ETH-a i da bismo „mogli vidjeti banku koja će uskoro otkupiti WETH .”

Nekoliko sati kasnije, rekao je da se nada da šala “nije izazvala previše zabune”, povezujući se na nit koja je objasnila šalu za one koji nisu bili upoznati.

Povezano: Šta je omotani Ethereum (wETH) i kako funkcionira?

U razgovoru za Cointelegraph, Markus Thielen, šef istraživanja na platformi za kripto finansijske usluge Matrixport, također je potvrdio da ima malo ili nimalo istine o WETH “sranjama”.

WETH-ova logika je automatizirana pametnim ugovorima i nije je kontrolirana od strane centraliziranog entiteta, objasnio je:

“Nisam previše zabrinut za WETH jer je to pametan ugovor i ne pohranjuje ga centralizirana berza. Budući da je pametni ugovor otvorenog koda, može se provjeriti ima li grešaka ili nedostataka.”

S druge strane, nedavni FUD protiv Wrapped Bitcoin (wBTC) mogao bi biti opravdan, rekao je Thielen, pozivajući se na glasine da je FTX možda odštampao 100.000 wBTC iz zraka, budući da FTX-ova prijava za bankrot od 11. novembra ne pokazuje BTC na bilansu FTX-a list.

“WBTC je potpuno drugačiji i ovdje su zabrinutosti opravdane”, objasnio je Thielen.

wETH je umotana verzija ETH-a koja je vezana za omjer 1:1, koji ima za cilj rješavanje problema interoperabilnosti na Ethereum kompatibilnim blockchainima omogućavajući lakšu razmjenu ERC-20 tokena.

wETH je uveden kao ERC-20 token na Ethereum mreži iz tog razloga, jer ETH slijedi druga pravila i stoga se ne može direktno trgovati sa ERC-20 tokenima.

Uprkos bezbrižnom humoru koji stoji iza šala, „Dankrad Feist“ je svojim 15.500 pratilaca na Twitteru u tvitu od 27. novembra predložio da komentare treba označiti „jasnije kao šale“, jer „možda nisu očigledni strancima“.

Prema podacima Coinmarketcap-a, wETH trenutno ima cijenu od 1.196 dolara, uz trenutni omjer od 0,999:1 prema ETH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *