Crypto

Crypto postaje druga najrasprostranjenija klasa imovine za žene: eToro anketa

Dok tradicionalne klase imovine ne uspijevaju potaknuti šire usvajanje među ženama, čini se da je kripto uspjelo u uključivanju žena, prema nedavnom istraživanju.

Podaci koje je tim eToro poslao Cointelegraphu naglašavaju da je kripto sada druga klasa imovine u najširem vlasništvu za žene, odmah iza gotovine. Ovo dolazi iz najnovijeg eToro-ovog Retail Investor Beat-a, koji je anketirao oko 10.000 globalnih maloprodajnih investitora u 13 zemalja.

Prema rezultatima istraživanja, postoji značajan porast posjedovanja kriptovaluta među ženama. Podaci pokazuju da je vlasništvo poraslo sa 29% u trećem kvartalu 2022. godine na 34% u posljednjem kvartalu. Prema timu eToro-a, ovo sugerira da kripto “uspjeva tamo gdje su tradicionalna finansijska tržišta ponekad zatajila”, a to je dovođenjem više žena.

Maloprodajni investitori koji su posjedovali kripto 2022. Izvor: eToro

Dok je usvajanje kriptovaluta među ženama uzletjelo u posljednjem kvartalu 2022. godine, vlasništvo među muškarcima poraslo je samo za jedan posto u istom vremenskom periodu.

U međuvremenu, uprkos tome što se kripto smatra prošlogodišnjom klasom imovine s najlošijim učinkom, ukupan broj globalnih investitora koji posjeduju kriptovalute porastao je sa 36% na 39% na kvartalnoj osnovi.

Osim što su ih vodile žene koje su uskočile, na podatke su uticali i stariji investitori koji su kupili pad. Maloprodajni investitori koji poseduju kriptovalute starosti od 35–44 i 45–54 godine porasli su za 5% svaki, što sugeriše da stariji investitori takođe akumuliraju kriptovalute.

Što se tiče zašto sve više investitora ulazi u kriptovalute, 37% učesnika ankete je reklo da koriste priliku da ostvare visoke prinose, dok je 34% reklo da vjeruje u moć blockchaina i misli da je kripto transformativna klasa imovine.

Povezano: Trendovi NFT igara u 2023.: Rukovodioci industrije očekuju da će više velikih igrača uskočiti

Osim što maloprodajni investitori izražavaju svoje uvjerenje u blockchain tehnologiju ulaganjem, preduzeća također počinju raditi isto. Dana 12. januara, Casper Labs je otkrio da je među 603 preduzeća koja su učestvovala u anketi, 90% već implementiralo blockchain u nekom svojstvu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *