Crypto

Crypto je preživio gore od pada FTX-a: Chainalysis

Firma za analizu blokova Chainalysis uporedila je pad Mt. Goxa sa FTX-om kako bi utvrdila kako će bankrot FTX-a uticati na ekosistem.

Zaključeno je da je FTX bio relativno manji dio kripto industrije nego što je Mt. Gox bio u to vrijeme i da bi se industrija trebala oporaviti jača nego ikad.

U Twitteru od 23. novembra threadvoditelj istraživanja Chainalysis-a Eric Jardine započeo je svoje poređenje tako što je prvo pogledao tržišni udio dvije kompanije, otkrivši da je Mt. Gox u prosjeku činio 46% svih priliva na razmjenu u godini koja je prethodila njegovom kolapsu 2014. godine, u poređenju sa prosjekom FTX-a od 13%, koji je radio od 2019. do 2022. godine.

Jardine napominje 2014. kada je Mt. Gox propao, da su centralizirane berze (CEX) bile jedini igrači u igri, dok je krajem 2022. skoro polovina svih priliva na razmjenu bila zarobljena decentraliziranim berzama (DEX) kao što su Uniswap i Curve.

Razmjenski prilivi CEX-a u poređenju sa DEX-ovima između 2013. i 2022. Izvor: Chainalysis

Jardine, međutim, napominje da je FTX polako dobijao na tržišnom udjelu, dok je Mt. Gox bilježio njihov stalni pad, te da su poslovne putanje vrijedne razmatranja, dodajući:

“Mt. Gox je postajao jedna razmjena među mnogima tokom perioda rasta za kategoriju, uzimajući manji dio veće kolače. FTX je s druge strane uzimao veći udio u sve manjem kolaču, nadmašujući druge berze čak i kada je njegov sirovi obim tx-a opao.”

Usprkos tome, Jardine je zaključio da je Mt. Gox bio „glavna osovina CEX kategorije u vrijeme kada su CEX-i dominirali,” što ga je činilo većim dijelom kripto ekosistema u vrijeme njegovog kolapsa nego što je to bio FTX.

Jardine zatim nastavlja sa ispitivanjem oporavka kripto industrije nakon pada Mt. Goxa i otkrio je da, iako je obim transakcija na lancu stagnirao godinu ili više, aktivnost se ubrzo ponovo podigla.

Povezano: Sam Bankman-Fried kaže da mu je “duboko žao” zbog kolapsa u pismu FTX timu

U februaru 2014, Mt. Gox je obustavio trgovanje, zatvorio svoju web stranicu i podnio zahtjev za zaštitu od bankrota nakon što je izgubio 850.000 Bitcoin (BTC) u haku.

Kupci koji su imali depozite na berzi još uvek nisu dobili svoja sredstva nazad, ali je Mt. Gox Trustee objavio 6. oktobra da poverioci imaju rok do 10. januara 2023. da izaberu metod otplate za 150.000 BTC koji su navodno u njihovom vlasništvu .

Mjesečni prilivi usluga za kriptovalute prije i nakon kolapsa Mt. Goxa. Izvor: Chainalysis

Jardine vjeruje da, iako postoje i drugi faktori kao što je veliko javno prisustvo Sama Bankman-Frieda, „poređenje bi trebalo industriji dati optimizam“, kao kada se svede na osnove tržišta, „Nema razloga da se misli da se industrija ne može oporaviti od ovoga, jači nego ikad.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.