Crypto

Crypto Biz: Gucci ‘majmuni’ u kripto

Šta vam padne na pamet kada pomislite na Gucci? Dizajnerske torbe, modni nakit, elegantni švicarski satovi? Što je s integracijom plaćanja s ERC-20 tokenom upravljanja i uslužnim programima koji želi pokretati Web3? Otkotrlja se s jezika, zar ne? Ikonični talijanski modni brend najavio je ove sedmice da će proširiti svoje opcije plaćanja kako bi uključio ApeCoin (APE) koji je povezan s Yacht Clubom Bored Ape – ali samo putem BitPaya. Drugim riječima, Gucci će vam omogućiti da likvidirate svoj APE za američke dolare i potrošite prihod u njegovim trgovinama.

Ako ste iznenađeni vijestima, trebali biste čitati dalje kako biste saznali više o Guccijevim sve širim kripto ambicijama. Dok ste već kod toga, ostanite ovdje za ovonedeljni Crypto Biz, gdje seciramo najnovije vijesti o Michaelu Sayloru i Robinhoodu. Ostavljamo vam otrežnjujuću analizu kolapsa kripto tržišta izazvanog Terom od strane vrhunskog direktora Kraken-a.

Gucci postaje prvi veliki brend koji prihvata ApeCoin plaćanja

Ako ste propustili, Gucci je službeno postao prvi veliki brend koji je prihvatio APE plaćanja putem Bitpaya. Taj potez uslijedio je nekoliko mjeseci nakon što je Gucci najavio da će prihvatiti 12 kripto imovine kao plaćanje u više od 100 sjevernoameričkih trgovina. Vlasnici Bitcoin-a (BTC), Ether-a (ETH), Dogecoin-a (DOGE) i drugih kriptovaluta sada su u mogućnosti da konvertuju svoju digitalnu imovinu u GUCCI torbu od 5.000 dolara. Osim kripto plaćanja, Gucci je ove godine lansirao par kolekcija nezamjenjivih tokena (NFT), uključujući SUPERGUCCI NFT liniju u februaru.

Michael Saylor će se povući s mjesta izvršnog direktora MicroStrategyja, ali će ostati izvršni predsjednik

Glavni evanđelista Bitcoin-a Michael Saylor čisti svoj kalendar kako bi se gotovo u potpunosti fokusirao na promociju digitalne imovine. Ove sedmice, Saylor je najavio da se povlači s mjesta izvršnog direktora MicroStrategyja u korist nove pozicije izvršnog predsjednika. Od 8. avgusta, Saylorova nova uloga će se fokusirati na MicroStrategyjevu „Strategiju akvizicije Bitcoina i povezane inicijative za zagovaranje Bitcoina“. Dan nakon objave, cijena dionica MicroStrategyja skočila je na tromjesečne maksimume. Izgleda da su investitori zadovoljni Saylorovim položajem. Vidjet ćemo kako će se osjećati ako kripto zima potraje još godinu dana.

‘Ovo je na meni’ — izvršni direktor Robinhooda otpušta 23% osoblja nakon gubitka u drugom kvartalu

Robinhoodov napad na kriptovalute izgledao je sjajno prije više od godinu dana kada smo jahali na bikovom tržištu. Sada, sa kriptovalutama, dionicama i ekonomijom na deponijama, diskontna brokerska kuća je bila prisiljena otpustiti gotovo četvrtinu svog osoblja. Vlad Tenev, izvršni direktor Robinhooda, objavio je loše vijesti ubrzo nakon što je kompanija objavila loše rezultate u drugom kvartalu, koji uključuju pad neto prihoda od 44% u odnosu na prethodnu godinu. Kompanije koje su fokusirane na kripto doživjele su velika otpuštanja ove godine jer su cijene imovine pale, a obim trgovine presušio.

Zaraza je pogodila samo firme sa ‘lošim upravljanjem bilansom’ – šef Kraken Aus

Epski kolaps Terre (Luna) — sada preimenovane u Terra Classic (LUNC) — izazvao je zarazu kriptovaluta u cijeloj industriji, što je na kraju dovelo do nekoliko bankrota i triliona dolara izgubljene tržišne kapitalizacije. Ali, jedine kompanije i protokoli koji su propali su one sa “lošim upravljanjem bilansom stanja” i potpunim nerazumijevanjem kako blockchain funkcionira. Tu trezvenu analizu dao je generalni direktor Kraken Australia Jonathon Miller. Takođe je objasnio zašto se Ethereum pokazao otpornim na haos i zašto je njegova matična kompanija, Kraken, spremna da nastavi da raste.

Ne propustite! Šta je sljedeće za Bitcoin i Eter?

Učinak Bitcoina u protekloj sedmici iznenadio je i bikove i medvjede. U međuvremenu, Ether je snažno odskočio od svojih najnižih vrijednosti kako se pojačava hype oko njegovog predstojećeg spajanja. Ali, izgledi za oba dobra su jasni kao blato. U ovonedeljnom Izveštaju o tržištu, seo sam sa kolegama analitičarima Marcelom Pečmanom i Bentonom Jaunom da raspravljamo o važnoj temi: Da li su BTC i ETH već dosegli dno? Kompletnu reprizu emisije možete pogledati u nastavku.

Crypto Biz je vaš nedeljni puls poslovanja iza blockchaina i kriptovaluta koji se isporučuje direktno u vašu inbox svakog četvrtka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *