Crypto

Crypto Biz: Da li je Michael Saylor jednom kupio bitcoin dno?

Firma za poslovnu inteligenciju MicroStrategy ne pokazuje znakove odustajanja od svog Bitcoin gambita. Tačno u vrijeme kada je Sam Bankman-Fried bio razotkriven kao prevara, MicroStrategy je skupljala više bitkoina (BTC) – ovog puta, firma je kupila što je bliže dnu koliko je ikada stigla. Iako Bitcoin uvijek može pasti niže, vidjeti kako MicroStrategy kupuje oko 17 hiljada dolara je osvježavajuće. Zanimljivo je da je MicroStrategy također prodao nešto BTC-a ranije ovog mjeseca – ali ne iz razloga koji mislite (više o tome u nastavku).

Posljednji Crypto Biz bilten iz 2022. govori o MicroStrategy-ovoj kupovini Bitcoina, upadu Fidelity Investmentsa u metaverzum, odgovoru Changpeng Zhaoa na hejtere i kolektivnim nevoljama Bitcoin rudara.

MicroStrategy povećava udio u Bitcoinu uprkos velikom gubitku

Firma za poslovnu inteligenciju MicroStrategy prikupila je 2.395 BTC po prosječnoj cijeni od 17.181 USD između 1. novembra i 21. decembra (znam da je dno bilo ispod 16.000 USD, ali ovo je prilično blizu za MicroStrategy). Nakon toga je prodao 704 BTC sa gubitkom kako bi nadoknadio prethodne kapitalne dobitke. Nekoliko dana kasnije, kompanija je kupila dodatnih 810 BTC, čime je njen ukupni udeo dostigao 132.500 BTC. Glavni evanđelista bitkoina kompanije MicroStrategy Michael Saylor bio je uporan da njegova firma planira pretvoriti svoje fiat holdinge u BTC u doglednoj budućnosti i da će nastaviti da drži vodeću digitalnu imovinu na neodređeno vrijeme. Trenutna vrijednost bitkoina MicroStrategy je 2,2 milijarde dolara u odnosu na ukupnu osnovu troškova od preko 4 milijarde dolara, prema Bitcoin Treasuries. To je prilično brutalno.

Javne kompanije koje se bave rudarenjem bitkoina mučile su 4 milijarde dolara kolektivnog duga

Prošle sedmice smo podigli svijest o utjecaju kripto zaraze na Bitcoin rudare. Rudarske kompanije su u lošijoj poziciji nego što se mislilo. Javni rudari su akumulirali više od 4 milijarde dolara kolektivnog duga, što je teško održivo s obzirom na obim trenutnog tržišta medvjeda. Zaduživanje za podsticanje poslovnih operacija i proširenje kapaciteta zvučalo je kao dobra ideja tokom bikovskog tržišta 2021. Sada, ovi nivoi duga predstavljaju veliki rizik. Primjer: Core Scientific, najveći dužnik među rudarima, nedavno je podnio zahtjev za bankrot po poglavlju 11. Provjerite koliko novca duguju druge velike rudarske kompanije.

CZ se bavi razlozima koji stoje iza Binanceovog nedavnog FUD-a

Kripto mjenjačnica Binance je bila u vijestima iz sasvim pogrešnih razloga. Njegova neprozirna upravljačka struktura, nejasno izvješće o dokazima rezervi i optužbe o “lažnom prikrivanju” u Francuskoj doprinijeli su koordinisanoj FUD kampanji protiv kompanije. (Ili je FUD odgovor na temeljne probleme u Binanceu?) Changpeng Zhao, također poznat kao CZ, objavio je seriju tvitova objašnjavajući zašto ljudi šire strah, nesigurnost i sumnju u njegovu razmjenu. Po mišljenju CZ-a, FUD su širili vanjski faktori, uključujući plaćene novčiće koji su trebali učiniti da njegova razmjena izgleda loše. Nisam siguran da li ga kupujem, ali njegovo obrazloženje možete pročitati u nastavku.

Fidelity planira NFT tržište i finansijske usluge u metaverzumu

Iako aktivnost ulaganja u kriptovalute možda ne postoji među velikim institucijama, jedan glavni igrač proširuje svoju izloženost ovom sektoru. Fidelity Investments, koja je dugo bila optimistična po pitanju bitkoina i digitalne imovine, nedavno je podnijela prijave za zaštitne znakove za nekoliko Web3 i nepromjenjivih tokenskih proizvoda u metaverzumu. Fidelity je rekao da istražuje niz investicijskih usluga u virtuelnim svjetovima, uključujući penzione fondove, zajedničke fondove i usluge finansijskog planiranja.

Prije nego krenete: Šta 2023. sprema za kriptovalute?

Po većini mjera, 2022. je bila užasna godina za kriptovalute. 2023. ne može biti gora… ili može? Za ovu sedmicu Market Report, sjeo sam s kolegama analitičarima Marcelom Pechmanom i Joeom Hallom kako bismo razgovarali o godini koja je pred nama o Bitcoin i digitalnoj imovini. Iako sam i dalje optimističan u pogledu budućnosti Bitcoina, 2023. bi mogao vidjeti povratak na osnove nakon parade neuspjeha i bankrota u protekloj godini. Cijelu reprizu možete pogledati u nastavku.

Crypto Biz je vaš nedeljni puls poslovanja iza blockchaina i kriptovaluta koji se isporučuje direktno u vašu inbox svakog četvrtka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *