Crypto

Craig Wright osvojio jednu funtu, Bitcoin & Ethereum tokove, Ledger’s Deal, Soulbound Binance + Još vijesti

Dobijte svoj dnevni sažetak vijesti o kriptoaktivi i blockchain-u – istražujući priče koje lete ispod radara današnjih vijesti o kriptovaluti.

__________

Pravne vijesti

 • Sud Ujedinjenog Kraljevstva danas je izrekao presudu po tužbi za klevetu koju je pokrenuo nChain Glavni naučnik Craig Wright protiv Bitcoin podcastera Petera McCormacka i zaključio je da je “vjerovatnije nego ne da je svaka od publikacija nanijela ozbiljnu štetu reputaciji dr Wrighta”, ali da je, u svjetlu Wrightovog “namjerno lažnog slučaja i dokaza o ozbiljnoj šteti, zadržan do nekoliko dana prije suđenja, bilo bi nesavjesno da on nadoknađuje više od nominalne štete. Shodno tome, dosuđena je šteta od 1 GBP.”
 • Tesla šef Elon Musk podneo protivtužbu Twitter u petak, eskalirajući pravnu borbu sa kompanijom društvenih medija oko njegove ponude da odustane od posla od 44 milijarde dolara, iako je tužba podneta poverljivo, preneo je Reuters. Također u petak, Muska je tužio dioničar Twittera koji je zatražio od suda da naredi milijarderu da zaključi posao, utvrdi da je prekršio svoju fiducijarnu obavezu prema dioničarima Twittera i dodijeli odštetu za gubitke koje je prouzročio.

Vijesti o investicijama

 • Proizvodi za investiranje u digitalnu imovinu ostvarili su priliv u ukupnom iznosu od 81 milion USD prošle sedmice, što predstavlja petu uzastopnu sedmicu priliva u ukupnom iznosu od 0,53 milijarde USD, prema podacima CoinShares-a. Bitcoin je prošle sedmice ostvario priliv od ukupno 85 miliona USD (u poređenju sa 19 miliona USD nedelju dana ranije), prilivi ethereuma su pali sa 8 miliona USD na 1 milion USD za nedelju dana.
 • Glavni proizvođač novčanika za kripto hardver sa sjedištem u Francuskoj Ledger je u pregovorima o prikupljanju najmanje 100 miliona dolara u krugu finansiranja koji će mu dati višu vrijednost od onoga što je nalagao (1,5 milijardi dolara) prilikom posljednjeg finansiranja u junu 2021., izvijestio je Bloomberg, pozivajući se na nepoznate ljude upoznate s planovima.
 • FC Barcelona najavio je platformu za angažovanje obožavatelja i nagrađivanje zasnovanu na blockchainu Socios.com će postati strateški tehnološki partner koji ubrzava blockchain, NFT i digitalnu imovinu FC Barcelone, kao i njegove Web3 strategije. Partnerstvo će vidjeti vlasnika Socios.com i dobavljača tehnologije Chiliz investirati 100 miliona USD u Barça Studios da stekne 24,5% udjela u klupskom centru za kreiranje i distribuciju digitalnih sadržaja.
 • Fintech kompanija sa sjedištem u SAD-u Ripple objavili da je drugi kvartal 2022. bio rekordan kvartal za njihovu mrežu likvidnosti na zahtjev (ODL), jer je obim porastao 9 puta u godini. Takođe, u poslednjem kvartalu, ukupna prodaja XRP-a od strane Ripplea, neto kupovina, iznosila je 408,9 miliona USD u odnosu na 273,27 miliona USD u prethodnom kvartalu.
 • W3BCLOUDprovajder skladišne ​​i računarske infrastrukture koji pokreće Web 3 aplikacije, najavio je danas da će biti javno dostupan preko kompanije za kupovinu posebne namjene Social Leverage Acquisition Corp. Kada se posao završi, kompanija očekuje da će imati početnu vrijednost preduzeća od 1,25 milijardi dolara. Osnovan 2018. godine, W3BCLOUD je zajedničko ulaganje između AMD, ConsenSysi osnivači kompanije.

Razmjenjuje vijesti

 • Binance je postavljen za izdavanje Binance Account Bound (BAB), koji su opisali kao prvi ikad Soulbound Token (SBT) izgrađen na BNB Smart Chain-u. BAB će biti dostupan samo putem mobilne aplikacije Binance, kao opt-in funkcije, koja korisnicima omogućava da kovati svoj BAB direktno na novčanicima koje koriste na platformi. Tokeni će funkcionisati kao Binance identitet, što ukazuje na to da su klijenti prošli proces upoznavanja vašeg klijenta, ali kako se slučajevi upotrebe “decentralizovanog društva” razvijaju, Binance može izdati druge vrste BAB tokena u budućnosti, navodi berza u saopštenju za javnost. sa Cryptonews.com.
 • Kripto razmjena CoinFLEX objavili da su pustili “značajan broj” tima “u svim odjelima i geografskim područjima”, navodeći da će smanjenje osoblja i troškovi van osoblja koje su napravili smanjiti njihovu troškovnu bazu za otprilike 50%-60%. Većina preostalih timova fokusirana je na proizvode i tehnologiju, dok je namjera berze „da ostane odgovarajuće veličine za bilo koji entitet koji razmatra potencijalnu akviziciju ili mogućnost partnerstva sa CoinFLEX-om“, dodali su.
 • FTX Razmjena FZE objavila je da je dobila odobrenje za ulazak u Dubaijev program ‘Minimalno održivog proizvoda’ za virtuelna sredstva pod jedinim svjetskim specijalističkim režimom za ovaj sektor kojim upravlja Regulatorno tijelo za virtuelnu imovinui sada može upravljati svojim uslugama virtualne razmjene imovine i klirinške kuće u Dubaiju.
 • Razmjena derivata Bitget najavio pokretanje Bitget Protection fonda od 200 miliona USD, koji se sastoji od 6.000 BTC i 80 miliona USDT. Bitget je rekao u saopćenju za javnost koje je podijeljeno s Cryptonews.com da je fond u potpunosti samofinansirajući, a obavezao se da će obezbijediti vrijednost fonda u naredne tri godine.

Vijesti o usvajanju

 • Honduras je pokrenuo “Bitcoin Valley” u turističkom gradu Santa Lucia, prenio je Reuters. Cilj projekta je 60 preduzeća da se u početku obuče i usvoje kriptovalute za plasiranje svojih proizvoda i usluga, očekujući da će te prakse proširiti na više preduzeća i obližnjih područja, dodaje se.

Metaverse news

 • Suosnivač Ethereuma (ETH) Vitalik Buterin raspravljao da „bilo šta [metaverse-related] Facebook stvara sada će preskočiti.” Objasnio je da „još zapravo ne znamo definiciju „metaverzuma“, prerano je znati šta ljudi zapravo žele.” Prema Buterin, metaverzum će se „dogoditi“. ali nijedan “od postojećih korporativnih pokušaja da se namjerno stvori metaverzum ne vodi nikuda.”

Vijesti o usvajanju

 • Od početka ruskog rata u Ukrajini u februaru ove godine, kompanija za analizu blokova Chainalysis identifikovale 54 organizacije koje su zajedno primile kriptovalute u vrijednosti od preko 2,2 miliona dolara, prvenstveno iz donacija bitkoina (BTC) i etera. Poslane su i “značajne” količine tethera (USDT), litecoina (LTC) i dogecoina (DOGE). Objave grupa na društvenim mrežama ukazuju da se veliki dio ovih sredstava koristi za opremanje paravojnih grupa, dodaju.

Stablecoins novosti

 • The Aave (AAVE) zajednica usvojila je prijedlog za pokretanje domaćeg kripto-baziranog stabilcoina GHO, sa 99,99% glasova za prijedlog, prema stranici upravljanja. GHO bi trebao biti pokrenut na Aave protokolu, omogućavajući korisnicima da isporučuju GHO uz svoje isporučene kolaterale, kaže se u prijedlogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *